ua en ru

Азербайджан не розглядає Україну як пріоритетного енергетичного партнера в газовій галузі

Азербайджан не розглядає Україну як пріоритетного енергетичного партнера в газовій галузі. Про це сказав міністр промисловості та енергетики Азербайджана Натиг Алієв на конференції "Україна і партнери", передає кореспондент РБК-Україна.

"Азербайджан вирішив, які напрямок є для нас пріоритетними. Для тих обсягів видобутку газу, які у нас є, а це 28 млрд куб. м, які ми найближчим часом збільшимо до 50 млрд, цей додатковий газ буде розглядатися в різних напрямках. Але сьогодні у нас в пріоритетних напрямках - газовий коридор Схід-Захід, як він називається, Південно-західний газовий коридор. Ми вирішили сьогодні два завдання, це транзит через Туреччину на кордон з Болгарією або Грецією. Наприкінці цього місяця ми будемо мати рішення, куди і в якому газовому напрямку або TANAP (Трансанатолійський газопровід) до Італії, або Nabucco West через Болгарію, Румунію і Угорщину до Австрії. Це наші пріоритетні рішення, а що стосується України, то я думаю, що коли ми будемо успішні в цих проектах і ми завдяки цьому будемо інвестувати розробку нових газових родовищ, це дасть нам нові додаткові можливості експорту. І тоді ми повернемося і будемо остаточно вирішувати питання постачання газу в Україну", - сказав Алієв.

Також він зазначив, що досягнута згода з питання транзиту газу через територію Туреччини, яке вирішувалося останні чотири роки.

За словами Алієва, сьогодні в Азербайджану немає надійного транзитного потоку для поставок газу в Україну.

Читайте також: Ставицький спростував інформацію про обговорення з міністром Азербайджану питання будівництва НПЗ