ua en ru

Азербайджан міг вибрати проект газопроводу ТАР замість Nabucco West, - неофіційна інформація

Азербайджан вибрав проект Трансадріатичного газопроводу (ТАР) для доставки газу до Європи замість Nabucco West. Про це свідчить повідомлення конкуруючого проекту Nabucco West.

"Проект Nabucco West не був вибраний консорціумом", - повідомив лідер проекту австрійська енергетична компанія OMV, маючи на увазі консорціум компаній, що займаються освоєнням азербайджанського газового родовища Шах-Деніз.

Консорціум TAP у складі Statoil, AXPO і E.ON Ruhrgas відмовився від коментаря.

"Проект Nabucco для нас закінчився", - сказав генеральний директор OMV Герхард Ройсс на прес-конференції, додавши, що Азербайджан пояснив своє рішення більш високими цінами на газ в Греції та Італії, через які проходить TAP.

При цьому Ройсс засумнівався в тому, що ціни дійсно можуть бути високими в Греції з її програмою жорсткої економії або в Італії, що не відчуває дефіциту палива.

"Чи є це фіговим листком для прикриття політичного рішення - судити вам", - сказав він.

OMV повідомила, що шукатиме інші шляхи поставки додаткових обсягів газу до Європи.

Консорціум з освоєння Шах-Деніза обіцяв до кінця червня обрати між Nabucco West і TАР в якості маршруту постачання газу до Європи і в квітні почав оцінку остаточних пропозицій від компаній-учасниць проектів. Постачання газу з Шах-Деніза в Європу імовірно почнуться на початку 2019 р. ТАР дозволить Європі отримувати щорічно 10 млрд куб. м азербайджанського газу.