ua en ru

Азаров вимагає повністю провести медогляди школярів до 10 квітня

Прем'єр-міністр України Микола Азаров вимагає стовідсотково провести медичні огляди школярів до 10 квітня 2014 р. Про це повідомляє департамент информации и коммуникаций с общественностью секретариата КМУ.

Відповідне доручення глава уряду дав після заслуховування на оперативній нараді інформації Міністерства охорони здоров'я про те, що наразі перевірено стан здоров'я у 96,5% школярів.

Азаров наголосив, що медогляди повинні виявляти захворювання на ранніх стадіях, тоді, коли симптоми недугу можуть помітити лише фахівці. Саме тому урядом минулого року було прийнято рішення повернути проведення обов'язкових медичних оглядів школярів як в медичних закладах, так і в школах. Для цього створені медико-педагогічні комісії, які за згодою батьків перевіряють здоров'я дітей, виїжджаючи безпосередньо у навчальні заклади.

Особливо актуальні, на думку Азарова, такі виїзди у віддалені населені пункти. На сьогодні в Україні є 4,5 тис. сільських шкіл, де навчаються менше 100 дітей в кожній. В основному вони знаходяться у віддалених невеликих населених пунктах, де немає поліклінік, і медогляди в школах - реальна можливість повноцінно перевірити здоров'я школярів не витрачаючи коштів та часу на поїздки до райлікарень.

"Всі діти повинні пройти медичні огляди. Тут не повинно бути вибірковості... І треба допомогти батькам, особливо з сімей, які перебувають в тих чи інших складних життєвих обставинах", - сказав Азаров.

За інформацією МОЗ, профілактичні заходи дають досить серйозні результати. Зокрема, завдяки виявленню на ранніх стадіях та вчасному лікуванню вдалося загалом в середньому на 15% знизити рівень захворюваності у школярів органів зору та слуху, опорно-рухового апарату.