ua en ru

Азаров доручив усунути виявлені недоліки нової системи реєстрації майнових прав

Прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив усунути виявлені недоліки нової системи реєстрації майнових прав, повідомляє прес-служба Кабміну.

Зазначимо, сьогодні уряд заслухав питання щодо роботи нової системи реєстрації майнових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, яка почала функціонувати з 1 січня 2013 р.

Загалом, за словами заступника міністра юстиції Дмитра Ворони, нова система в принципі значно скорочує час оформлення документів: як за кількістю відвідувань для цього відповідних органів, так і за часом підготовки документів. Про стан розгляду кожної заяви можна довідатись, не виходячи з дому - на сайті, там же дізнатися про готовність документів. В середньому, громадянин отримує документ через 4-5 днів після звернення, згодом, переконані в Мінюсті, цей термін можна буде скоротити до 1-2 днів. Наразі 82% заяв розглядає реєстраційна служба і лише 18%-нотаріуси. Це пов'язано здебільшого з оформленням документів, яке не встигли завершити з минулого року. А вже за 3-4 місяці левову частку прав власності реєструватимуть саме нотаріуси, які посвідчуватимуть угоди купівлі-продажу. Для цього витрачатиметься приблизно година часу. Тобто, нова система поки що не запрацювала повністю, але все-таки є набагато прогресивнішою порівняно з порядком реєстрації прав на нерухоме майно, який існував, зазначає прес-служба Кабміну.

Водночас було акцентовано на окремих недоліках, які виявлені в результаті перевірки організації роботи органів реєстрації. Зокрема, йшлося про недостатнє інформування населення про роботу відповідних органів. Приміром, у одному з центрів у Києві (проспект Повітрофлотський, 76г), де в робочі дні великі черги, у суботу було лише два відвідувачі, що свідчить про недостатню поінформованість громадян про графіки роботи.
За словами голови Державної служби з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва Михайла Бродського, "мінусом" є незручне розташування приміщень, віддаленість кас для прийому платежів, відсутність офісів служби в кожному районі.

Прем'єр-міністр доручив створити робочу групу, яка напрацює оптимальні рішення для поліпшення роботи державної реєстраційної служби. До її складу ввійшли віце-прем'єр-міністр Олександр Вілкул, міністр юстиції Олександр Лавринович, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Темник.

"Людина повинна максимально просто зареєструвати свої права. Інформуйте про роботу системи постійно, різними каналами. Потрібно - додатково пояснюйте", - наголосив Микола Азаров. - "Треба щось удосконалювати - готуйте пропозиції. Уряд підтримає. Але треба організувати роботу так, щоб вона не викликала нарікань, а справді значно спростила реєстрацію".

Читайте також: Держреєстр речових прав на нерухоме майно на 15 січня зареєстрував 27,6 тис. заяв