ua en ru

Азаров назвав головний ризик підписання угоди з Євросоюзом

Прем'єр-міністр України Микола Азаров назвав час на модернізацію економіки головним ризиком підписання угоди з Євросоюзом. Про це він заявив під час засідання Кабміну, передає кореспондент РБК-Україна.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров назвав час на модернізацію економіки головним ризиком підписання угоди з Євросоюзом. Про це він заявив під час засідання Кабміну, передає кореспондент РБК-Україна.

"Головний ризик у тому, що для модернізації економіки потрібні величезні ресурси і час. Наприклад, щоб зберегти українську автомобільну промисловість, ми маємо за 3-5 років провести кардинальну модернізацію на випередження, випускати конкурентоспроможну продукцію з меншими витратами, ніж європейські виробники. І для цього в Україні є ресурсна база, великі енергетичні потужності, кваліфіковані робітники, метал, електротехнічне, пластикове та гумове виробництво. Але потрібне рішуче технологічне переозброєння всього виробничого ланцюга, який завершується збиранням автомобіля", - заявив Азаров.

За його словами, при цьому глибока та всеосяжна зона вільної торгівлі створить унікальні можливості для прискорення модернізації української економіки.

"Цими можливостями потрібно грамотно скористатися. І на це у нас є 10 років перехідного періоду. А хто не перебудується за 10 років, той просто не витримає конкуренції... Тому за десятирічний перехідний період вся українська промисловість повинна виконати величезний обсяг робіт щодо запровадження європейських норм і технічних регламентів, залучення коштів, а також пошуку партнерів і інвесторів з метою модернізації виробництва", - підкреслив Азаров.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України сьогодні на своєму засіданні розглядає проект угоди про асоціацію з ЄС. Підписання УА заплановано на листопад цього року.

ЄС зазвичай укладає угоди про асоціацію в обмін на зобов'язання проведення політичних, економічних, торгових або судових реформ. В обмін на це асоційована держава може отримати безмитний доступ до деяких або всіх ринках ЄС, ринку сільськогосподарських продуктів і т. д., а також фінансову чи технічну допомогу. Угода про асоціацію може включати в себе угоду про вільну торгівлю між ЄС і третьою країною.

Угода про асоціацію має бути ратифікована усіма державами-членами ЄС.

В новітній історії такі угоди були підписані в рамках двох політик ЄС: Процесу стабілізації та асоціації та Європейської політики сусідства. Держави Балканського півострова беруть участь у першій. Друга політика поширюється на середземноморські держави і держави Східної Європи.