ua en ru

Азаров: Ми хочемо відновити кредитування МВФ на прийнятних умовах

Україна хоче відновити кредитування МВФ на прийнятних умовах. Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров під час загальнонаціонального круглого столу щодо пошуку виходу з політичної кризи в Україні, передає кореспондент РБК-Україна.

За словами Азарова, в 2013 р. економіка України почала різко погіршуватися за невигідних умов торгівлі в рамках СОТ та "кабального контракту на газ". Крім того, Україна в 2013 р. виплатила колосальні погашення за зовнішніми запозиченнями.

За його словами, після підписання УА з ЄС і введення загороджувальних мит щодо України з боку країн Митного негативний сально торгівлі товарами під країнами Митного союзу в 2014 р. скоротилося на 15 млрд дол.

За словами Азарова, обіцянка ЄС вплинути на МВФ в питанні пом'якшення умов для видачі Україні кредиту виявилися не виконаними, а за тиждень до підписання УА МВФ висунув Україні ще більш жорсткі умови кредиту.

"Я хочу задати гранично відверте запитання: маючи 19 млрд дол. валютних резервів могли ми йти на явний дефолт держави і 10 млрд негативного сальдо торгівлі з ЄС, 16 млрд дол. торгівлі з МС, 5,5 млрд дол. по виплатах в 2014 р. близько 10 млрд боргу платежів за газ за існуючими сьогодні цінами. Отже, понад 40 млрд дол. проти приблизно 19 млрд дол. валютних резервів. Скажіть який політик несе відповідальність за долю країни прийняв би рішення ігнорувати ці об'єктивні фактори і, незважаючи ні на що, підписати угоду. Ми просто не встигли відверто і переконливо розповісти про сформовану ситуацію, так, ми дуже мало говорили про ризики і бачили перед собою тільки стратегічну перспективу. Тому, ми сподівалися мінімізувати ризики. Цього не вдалося зробити до саміту у Вільнюсі, але я глибоко переконаний, що наполеглива і послідовна робота і стабільність у суспільстві дозволить нам це зробити за час, що взяли для виправлення ситуації", - заявив Азаров.

Тому, як заявив Азаров, Україна взяла паузу з підписання УА з ЄС, щоб відновити торговельні відносини з Росією.

А саме: відновлення співпраці з Росією авіаційної галузі, підписати . меморандум про співпрацю щодо створення важкого ракетного комплексу, угоді про суднобудуванні і т. д.

Крім того, за словами Азарова, Україна хоче відновити кредитування МВФ на прийнятних умовах.

"Ми хочемо відновити кредитування МВФ на прийнятних умовах. Нам неприйнятно підвищення цін на газ для населення, заморожування зарплат, відмова від підтримки аграрного сектору", - заявив Азаров.

Він підкреслив, що українська влада хоче домовитися з ЄС про перехідних умовах, які могли б стимулювати економічний ріс т в Україні.