ua en ru

Азаров: В Україні 40% товарообігу припадає на тіньовий ринок

В Україні 40% товарообігу припадає на тіньовий ринок. Про це в ході засідання Кабінету міністрів заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров, передає кореспондент РБК-Україна.
"Аналіз торгівлі показує, що тільки 29% ринку займають юридичні особи. 31% товарообігу припадає на підприємства спрощеної системи оподаткування, на яких поширюється мораторій щодо перевірок. І 40% товарообігу - це умовно неорганізований тіньовий оборот. Госпотребінспекція пропонує повернути найжорсткіші норми перевірок. Можливо, в деяких випадках це необхідно зробити. Але принциповий вихід бачиться в іншому. Зміни до законодавства, які я доручив розробити, повинні впровадити європейські підходи з контролю якості та регулювання ринку", - повідомив Азаров.
Прем'єр зазначив, що у разі виявлення продукції, яка становить загрозу життю і здоров'ю, орган ринкового нагляду невідкладно вилучає всі партії такого товару з обігу, встановлює виробника або імпортера такого товару і накладає штрафні санкції з зобов'язанням вилучення небезпечного або неякісного товару з ринку з компенсацією потерпілим споживача.