Автоматизація системи оцінювання значно спростила процедуру оцінки нерухомості, - експерти

Автоматизація системи оцінювання значно спростила процедуру надання послуг з оцінки нерухомості. Згідно з новими правилами, з 1 листопада вступили в дію нові правила оцінки, які стосуються виключно оцінки для цілей оподаткування. Зараз оцінювати майно для угод купівлі-продажу мають право тільки ті оціночні компанії, які пройшли навчання, склали іспити і отримали відповідні кваліфікаційні свідоцтва оцінювачів, повідомляють експерти.

Суттєвим нововведенням стало створення Єдиної бази даних звітів про оцінку до якої включається інформація про усі проведені операції. Відтепер вести через електронний реєстр статистичний облік операцій з нерухомістю можна в прозорому режимі. Така система зможе показати, хто працює на цьому ринку добросовісно, а хто намагається заробити на громадянах.

За новими правилами, клієнти отримали можливість зекономити час, адже нові правила дозволяють зробити замовленняв онлайн режимі заповнивши анкету на сайті оціночної компанії або отримати бланк для заповнення на факс, електронну пошту, або просто зателефонувавши до компанії чи її представництва.

На даний момент оцінка повинна проводитися автоматизовано, це - вимога правил організації системи зовнішнього контролю якості, затверджених Фондом держмайна. Сьогодні існує мінімум три програми, які дозволяють проводити таку оцінку. Ми також використовуємо програму, завдяки якій можна здійснити оцінку. Просто так влаштована людська психіка всі нововведення сприймаються з острахом. Використання сучасних програмних продуктів упорядковує і синхронізує роботу. Весь світ переходить на програмні продукти. Потрібно йти в ногу з часом, - розповіла директор оціночної компанії "Гранд Експерт" Олена Шамал.

Нооводенення суттєво скоротили і термін надання послуг. За словами самих оцінювачів, такі звіти реально робляться за 3-7 днів в залежності від складності об'єкту. В майбутньому оцінювачі прогнозують, що "набивши руку" будуть робити звіти за 2-3 дні.

Автоматизація процесів сьогодні є однією з важливих складових сучасного бізнесу. Новий порядок проведення оцінки для цілей оподаткування не тільки чітко регламентує сам процес визначення оціночної вартості майна, а також надає можливість усім користувачам Єдиної бази даних в он-лайн режимі перевірити достовірність інформації зі звітів про оцінку майна, - стверджує директор Київського інституту оціночної діяльності Олександр Скубченко.

Ціни на послуги сьогодні складають від 200 до 300 грн і залишаться на тому ж рівні.

"Розмови про можливе збільшення ціни в 5-10 разів за оцінку квартири є неправдою. Сьогодні середня вартість оцінки складає 300 грн", - розповідає експерт Олена Шамал.

Крім того, новий порядок визначення оціночної вартості унеможливлює зловживання з боку оцінювачів. Таким чином, податки від продажу майна будуть сплачуватися в повному розмірі та за прозорою схемою. Адже не секрет, що до введення нових правил вартість оцінки занижували в рази. Введенням нових правил, держава врегулювала ситуацію на ринку нерухомості.