ua en ru

Автокефалію православної церкви підтримують понад 50% українців

Автокефалію православної церкви підтримують понад 50% українців Фото: хресний хід у Києві за автокефалію (РБК-Україна)

Проти автокефалії церкви виступають лише близько 20% жителів України

Більшість громадян (54%) позитивно ставляться до ідеї створення в Україні єдиної помісної церкви, протилежної думки дотримуються 19% респондентів, висловлюються байдуже про це - також 19%. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на дані опитування Соціологічної групи "Рейтинг", проведеного в кінці вересня - початку жовтня 2018 року.

Найвищий рівень підтримки ідеї єдиної помісної церкви на Заході (68%) і в Центрі (58%). У той же час на Півдні прихильників цієї ініціативи не менше 45%, а на Сході - 37%.

У розрізі конфесій найбільшу підтримку ініціатива автокефалії має серед парафіян Української греко-католицької церкви та Української православної церкви (КП), де рівень підтримки становить понад 75%.

У середовищі прихожан інших конфесій таких близько половини опитаних. Серед тих, хто вважає себе віруючим, але не відносить себе до жодної конфесії - 43%, невіруючих - 29%.

Найбільший опір ідея Помісної церкви має серед парафіян Української православної церкви (МП), де більше половини негативно ставляться до цього. Незважаючи на це, майже третина з них (28%) прихильно ставляться до автокефалії.

Автокефалію православної церкви підтримують понад 50% українців

Соціологічна група "Рейтинг" провела опитування 27 вересня - 4 жовтня 2018 року серед 2000 респондентів по всій Україні крім окупованих Росією територій. Помилка репрезентативності дослідження не більше 2,2%.

Нагадаємо, 11 жовтня Синод Константинопольського патріархату зняв анафему предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета та підтримав продовження надання автокефалії Україні.