ua en ru

Австрія гарантує підтримку в "російському питанні", - Порошенко

Австрія гарантує підтримку в "російському питанні", - Порошенко Фото: Петро Порошенко і Себастьян Курц (president.gov.ua)

Глава України не турбується з приводу проросійських настроїв Австрійської партії свободи

Президент України Петро Порошенко після зустрічі з канцлером Австрії Себастьяном Курцем переконався в підтримці цієї країни щодо "російського питання". Про це глава держави заявив в інтерв'ю австрійському виданню Profil.

"Себастьян пояснив мені урядову програму, в якій Україні гарантована вся необхідна підтримка", - цитує видання українського лідера.

При цьому наголошено, що глава України не турбується з приводу проросійських настроїв Австрійської партії свободи (АПС), яка входить в урядову коаліцію з консерваторами.

Зазначено, що санкції, введені ЄС проти Росії, Порошенко оцінює "як мотивацію для Росії остаточно реалізувати Мінську угоду". При цьому український президент абсолютно впевнений у тому, що глава РФ Володимир Путін не знає, що робити з Донбасом.

"Путін просто повинен визнати, що це українська територія і поважати міжнародне право. Будь ласка, пане Путіне, припиніть убивати людей в Україні, Сирії та інших регіонах світу", - звернувся Порошенко через австрійський журнал до російського керівника.

Президент також відповів на запитання австрійських журналістів про незалежний антикорупційний суд, створення якого вимагають західні партнери, запевнивши, що це станеться вже цього року.

"Корупція завжди була і залишається найбільшою проблемою в Україні", - визнав він, додавши, що хоче працювати із західними спецслужбами, щоб повернути в Україну гроші, незаконно вивезені за кордон олігархами, політиками і високими посадовцями.

Порошенко також сказав, що приєднання України до ЄС і НАТО залишається пріоритетними завданнями.

"Ви знаєте, чому Австрії не обов'язково бути членом НАТО? Тому що у вас немає Росії як сусіда. Ми зазнали РФ як агресора. НАТО - єдиний ефективний механізм колективної безпеки", - підкреслив він.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко вважає, що миротворча місія під мандатом Організації Об'єднаних Націй на Донбасі може стати твердим гарантом досягнення миру.