ua en ru

На виборах президента Австрії вперше за 70 років може перемогти кандидат не від коаліції

На виборах президента Австрії вперше за 70 років може перемогти кандидат не від коаліції Фото: в Австрії проходять президентські вибори

Вперше після закінчення Другої світової війни на виборах може перемогти кандидат, якого не підтримує коаліція

У Австрії сьогодні, 24 квітня, проходять вибори нового федерального президента, на яких, вперше після закінчення Другої світової війни, може перемогти кандидат, якого не підтримує ні одна з двох провідних партій, повідомляє "Радіо Свобода".

Як повідомляє DW, експерти розцінюють вибори як перевірку популярності правлячої "чорно-червоній" коаліції у складі Соціал-демократичної партії Австрії та консервативної Австрійської народної партії.


Наголошується, що згідно з соцопитуваннями, у кандидатів від цих політичних сил немає ніяких шансів на успіх. Як повідомляється, позиції правлячої коаліції похитнулися після її дій на тлі кризи з мігрантами: Австрія перетворилася з країни з відкритими кордонами на одну з найбільш закритих в ЄС для потенційних шукачів притулку.

Повідомляється, що на посаду голови Австрії претендують шість кандидатів. Зазначається, що чинний президент Гайнц Фішер після 12 років перебування на цій посаді не має права балотуватися знову.

"У зв'язку з великою кількістю кандидатів очікується, що ніхто з них не отримає необхідної більшості і знадобиться другий тур, який може відбутися 22 травня", - йдеться в повідомленні.

За даними соціологів, у другий тур можуть вийти колишній лідер "зелених" Олександр Ван дер Беллен, незалежна кандидат Ірмгард Грісс і претендент від правопопулістської Австрійської партії свободи Норберт Хофер, якого підтримують від 22 до 24% опитаних австрійців.

Нагадаємо, сьогодні в Сербії проходять дострокові парламентські вибори, від яких залежить вступ країни в ЄС.