ua en ru

Австралійська Qantas Airways розірвала контракт з Boeing на 7,2 млрд дол

Найбільша австралійська авіакомпанія Qantas Airways Ltd. оголосила сьогодні про скасування контрактів на поставку 35 далекомагістральних авіалайнерів 787-9 американської корпорації Boeing Co. Про це повідомляє "Росія-24".

Як повідомили представники Qantas, цей крок викликаний першими за 17 років річними збитками австралійців, пов'язаними зі зростаючими витратами на паливо через підвищення цін. Крім того, проблеми були пов'язані і з внутрішніми конфліктами з профспілками, а також зростанням конкуренції на ринку в сфері міжнародних перевезень. Загалом, Qantas рапортував про збиток у розмірі 245 млн австралійських доларів, або 258 млн дол., за підсумками фінансового року, що завершився 30 червня.

Точна вартість розірваного контракту залишається невідомою. Тим не менше, якщо брати в розрахунок каталожну вартість моделі 787-9, яка оцінюється в діапазоні 194 млн - 205,5 млн дол., можна підрахувати, що Boeing втратить від скасування угоди 6,8 млрд - 7,2 млрд дол.

Крім того, постійні зволікання з боку Boeing в питанні постачань "Дрімлайнерів" призвели до штрафних виплат з боку американського концерну. Зокрема, Boeing заплатить австралійцям 300 млн дол. компенсації за зрив термінів поставок 787-х, а також Qantas отримає назад свій власний депозит у розмірі 100 млн дол., який був внесений на рахунок Boeing в якості передоплати за літаки.

Boeing - одна з найбільших у світі аерокосмічних корпорацій, базується в Чикаго (штат Іллінойс). Компанія виробляє ракети-носії, телекомунікаційні супутники, цивільні й військові літаки. Основні виробничі потужності компанії розташовані в м. Сіетлі (штат Вашингтон), в штаті Каліфорнія, в м. Сент-Луїсі (штат Міссурі). Корпорація обслуговує замовників у 150 країнах. Чистий прибуток Boeing в I півріччі 2012 р. виріс на 24% - до 1 млрд 890 млн дол.