ua en ru

Австралія розраховує на підтримку G20 для виключення РФ з участі в саміті

Австралія має намір використовувати саміт НАТО, який повинен відбудутися 4-5 вересня в Уельсі, щоб отримати підтримку країн G20 для блокування участі Президента Росії Володимира Путіна в майбутньому в листопаді саміті в Брісбені. 

Австралія має намір використовувати саміт НАТО, який повинен відбутися 4-5 вересня в Уельсі, щоб отримати підтримку країн G20 для блокування участі Президента Росії Володимира Путіна в майбутньому в листопаді саміті в Брісбені. Про це повідомляє The Australian Financial Review.

Міністр закордонних справ Австралії Джулі Бішоп заявила в інтерв'ю австралійському виданню, що на саміті замість первісно заявленої теми Афганістану, будуть обговорюватися кризи в Іраку, Сирії та східній Україні. Серед іншого, у фокусі уваги також може виявитися тема неучасті у саміті G20 російського лідера.

Бішоп має намір обговорити питання це питання держсекретарем США Джоном Керрі, а також міністром оборони США Чаком Хэйгелом. Раніше вони також підтримали ідею не запрошувати Путіна на саміт у разі, якщо він не змінить свої позиції щодо ситуації в Україні.

В G20, крім Австралії, входять Аргентина, Бразилія, Великобританія, Німеччина, Індія, Індонезія, Італія, Канада, КИТАЙ, Мексика, Росія, Саудівська Аравія, США, Туреччина, Франція, Південна Корея, ПАР, Японія і Європейський союз. На G20 припадає близько 90% світового ВВП.

Раніше, 1 вересня Австралія розширила санкції відносно Росії у сфері оборони, фінансів та нафтогазової промисловості. Зокрема, заходи передбачають заборону на експорт в РФ озброєнь, обладнання для нафтогазової сфери, обмеження доступу російських держбанків на австралійський ринок, заборона на інвестиції в Крим.