ua en ru

Авіація НАТО на світанку завдала нові повітряні удари по об'єктах у Тріполі

Авіація НАТО сьогодні на світанку завдала ракетно-бомбові удари по центру лівійської столиці Тріполі. Як передають Reuters і AFP з посиланням на очевидців, 5 потужних вибухів прогриміли в районі резиденції Муаммара Каддафі, ще 3 удари сили міжнародної коаліції зробили по офісах лівійського телебачення і державного інформаційного агентства JANA. Як відзначає AFP, нинішнє бомбардування урядових об'єктів у Тріполі рекордне - за три години було завдано, щонайменше, 8 ударів. Про потерпілих не повідомляється.

Нагадаємо, в Лівії з 15 лютого 2011 р. почалися масові акції протесту проти режиму диктатора М.Каддафі, які переросли у повномасштабну громадянську війну. На заході країни М.Каддафі, як і раніше користується серйозною підтримкою, однак схід в масі своїй виступає проти нього.

17 березня 2011 р. Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, яка забороняє авіації лівійського керівника М.Каддафі здійснювати польоти над територією країни. При цьому було заявлено, що глава держави бомбить з повітря мирних громадян. Після цього по військовим і промисловим об'єктам, які знаходяться під контролем сил М.Каддафі, почала наносити авіаудари міжнародна коаліція. Через деякий час командування коаліцією взяло на себе НАТО.

Напередодні повстанці заявили, що їм вдалося відкинути війська, лояльні М.Каддафі, від обложеного міста Місурата на заході країни. Вчора ввечері військовий флот коаліційних сил під керівництвом НАТО випустив ракети по об'єктах в Місураті, яке утримують повстанці. Крім того, було обстріляне одне з передмість. Були атаковані як військові, так і цивільні об'єкти. Зруйнований ряд будівель. Повідомлялося також, що в результаті боїв за місто Аджабія на заході Лівії повстанці знищили 57 солдатів урядових сил.