ua en ru

Аварійна служба "Харківміськгазу" прийняла понад 75 тис. дзвінків за минулий рік

У 2015 році на пульт диспетчера аварійно-диспетчерської служби (АДС) ПАТ "Харківміськгаз" по телефону надійшло понад 75 тис. дзвінків, з них 14 тис. зареєстровані як аварійні заявки. У ході виконання цих заявок бригадами АДС ліквідовано понад 16 тис. витоку газу. Про це повідомляє прес-служба компанії.

"Із загальної кількості вступників дзвінків в АДС понад 60 тис. пов'язані з питаннями обліку і оплати за газ. Не рідкісні й випадки телефонного хуліганства, в тому числі і дитячого, коли дзвінки збігаються зі змінами і закінченням уроків в школі. Кожна людина має розуміти, що такі дії, що відволікають диспетчер АДС і займають аварійну телефонну лінію, що може призвести до не поправимо наслідків", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що аварії, як правило, пов'язані з порушенням правил безпечного використання газу в побуті.

"Часто самі споживачі створюють аварійні ситуації, коли самовільно змінюють газове обладнання або ремонтують його, під час будівельно-ремонтних робіт перекривають або засмічують димові та вентиляційні канали. Все це може призвести до непоправних наслідків, таких як отруєння чадним газом, що призводить до летального результату. Всі роботи повинні виконуватися безпосередньо спеціалізованими організаціями, що мають відповідні дозвільні документи", - сказала заступник голови правління, головний інженер "Харківміськгазу" Яна Шувалова.

Повідомляється, що основні правила безпеки прості - в першу чергу, перед використанням газових приладів з відводом продуктів згорання в димохід, слід перевіряти наявність тяги. У разі відсутності тяги необхідно перекрити кран перед газовим приладом, провітрити приміщення і звернутися в спеціалізовану організацію.

Крім того, при появі в приміщенні запаху газу абонент повинен негайно припинити користування газовими приладами, перекрити крани перед газовими приладами, відчинити вікна або кватирки для наскрізного провітрювання приміщення і подзвонити в аварійну службу за телефоном "104". До прибуття аварійної бригади бажано залишити загазоване приміщення, не можна користуватися відкритим вогнем, палити, а також включати або вимикати електроосвітлення і електроприлади, щоб уникнути іскроутворення і вибуху.