ua en ru

Аудит Рахункової палати виявив недоліки в роботі Держінспекції

Рахункова палата виявила низку проблемних питань нормативного характеру та певні недоліки в роботі Державної інспекції України з контролю за цінами (Держцінінспекції), які негативно вплинули на ефективність використання нею бюджетних коштів на реалізацію державної політики у сфері контролю за цінами. Про це повідомила прес-служба Рахункової палати.

Повідомляється, що Рахунковою палатою був проведений аудит ефективності використання коштів державного бюджету, виділених упродовж 2012-2013 рр. на виконання повноважень Державною інспекцією України з контролю за цінами.
Встановлено, що діюча в Держцінінспекції система моніторингу, аналізу і дослідження динаміки цін на споживчому ринку є недосконалою і не в повній мірі об'єктивно відображає динаміку цін на товари та послуги, які підлягають держрегулюванню в масштабах країни.

Протягом періоду, що підлягав аудиту, Держцінінспекція не проводила на належному рівні моніторингу рішень щодо формування, встановлення та застосування цін і тарифів, прийнятих місцевими органами виконавчої влади, уповноваженими вирішувати питання ціноутворення. Аудитом встановлено, що ціни на деякі товари та послуги в окремих областях суттєво перевищують середньостатистичні по Україні. Так, у І півріччі 2013 р. населення в Луганській області сплачувало за 1 куб. м. води майже на 80% більше, ніж у середньому по Україні, в Чернівецькій області - на 56% більше. Аналогічна ситуація мала місце і в Закарпатській, Київській, Кіровоградській областях, містах Києві і Севастополі, де ціни на окремі продукти харчування значно перевищували їхній середній рівень по Україні.

Колегія Рахункової палати наголосила на необхідності прискорення вирішення законодавчих та організаційних проблем, які перешкоджають ефективному здійсненню Держцінінспекцією державного контролю у сфері ціноутворення.