ua en ru

АУБ пропонує НБУ продовжити до 1 січня 2017 р. термін нарощення регулятивного капіталу банками

Асоціація українських банків (АУБ) передала до Національного банку України пропозіції щодо регулювання діяльності банків ІІІ та ІV групи, відповідно до вимог постанови НБУ №273 та законопроекту № 0884. Про це повідомляє прес-служба асоціації

В пропозиціях, зокрема, наголошується на необхідності продовження до 1 січня 2017 р. терміну нарощення регулятивного капіталу відповідно до вимог п.3 постанови правління НБУ від 9 червня 2010 р. №273 (у частині підвищення ліцензійних вимог до капіталу до 120-180-240 млн грн). В АУБ зазначають, що це надасть можливість невеликим банкам зберегти свою конкурентну позицію, продовжуючи виконувати операції, на які вони вже мають дозволи НБУ, зокрема - валютні операції. Крім того, запропонований перехідний період відповідає світовим підходам до вимог нарощення банківського капіталу. Так, угодою Базель ІІІ передбачається 8 річний термін для досягнення нових стандартів капіталу.

Також АУБ пропонує НБУ відмінити заборону банкам, які не мають капіталу у розмірі 120 млн грн, приймати депозити фізичних осіб понад обсяги, що склалися станом на 20 липня 2010 р. Така заборона веде до обмеження активних операцій банків, що по-суті входить у протиріччя з вимогою нарощення капіталу.

АУБ пропонує перейти від політики регулювання капіталу за абсолютним його розміром до практики контролю за дотриманням банками адекватності регулятивного капіталу з посиленням контролю на індивідуальній основі за діяльністю банку незалежно від його розміру.

Також в АУБ переконані, що задля збереження повноцінного функціонування національної банківської системи Нацбанк не повинен наполягати на примусовому об'єднанні комерційних банків ІІІ та ІV групи, тому що формальне об'єднання малих банків не створить додаткового вільного капіталу для довгострокового кредитування економіки. Натомість значно зростають ризики діяльності новоствореного банку, у тому числі через можливі корпоративні конфлікти.

В АУБ пропонують внести зміни до частини 5 ст. 32 Закону України "Про банки і банківську діяльність", привівши її у відповідність до підходів європейського законодавства.