ua en ru

Атомпрофспілка заявляє про катастрофічне недофінансування підприємств чорнобильської зони відчуження

Атомпрофспілка України заявляє про катастрофічне недофінансування підприємств зони відчуження в Чорнобилі Київської області. Про це на прес-конференції в Києві заявив представник Атомпрофспілки в Чорнобильській об'єднаній організації профспілки Микола Тетерін, передає кореспондент РБК-Україна.

"Потреба по бюджетній програмі тільки на заробітну плату "Радону" становить 11 млн грн, а їм виділили менше 1 мільйона. На підприємства зони відчуження виділили 3,8 млн на перший квартал цього року, а тільки на заробітну плату потрібно 40 млн. ЧАЕС виділили 83 млн, а потрібно більше 115 млн. Це тільки на заробітну плату, не включаючи плату за енергоносії та комунальні послуги", - розповів Тетерін.

"Ми були змушені ставити питання про те, що, припустимо, на наступному тижні ми не зможемо привезти людей на роботу", - додав він.

Нагадаємо, в грудні 2014 р. Україна підписала договір про виділення ЄБРР додаткових 350 млн євро на будівництво укриття над ЧАЕС.

ЧАЕС вводилася в експлуатацію протягом 1975-1984 рр. 26 квітня 1986 р. там відбулася велика аварія (чорнобильська катастрофа). У 2000 р. ЧАЕС остаточно була виведена з експлуатації. Зараз там будується саркофаг над зруйнованим 1986 року реактором.