ua en ru

Атомний регулятор ООН закликав поліпшити роботу основних систем АЕС "Фукусіма"

Атомний регулятор ООН (IAEA) рекомендував компанії TEPCO, оператору японської атомної електростанції "Фукусіма", покращити основні системи АЕС після неодноразових повідомлень TEPCO про витік ядерної води та збої в подачі електроенергії на заводі, передає ВВС.

Раніше компанія TEPCO повідомила, що робота охолоджуючої системи в блоці N2 АЕС тимчасово призупинена. Це стало вже третім збоєм в роботі системи за останні п'ять тижнів. Система була зупинена після того, як біля обладнання були виявлені мертві гризуни. Цей вимушений захід дозволила прибрати тіла щурів і оцінити можливий збиток.

Щури також стали причиною двох збоїв в подачі електроенергії на АЕС у квітні 2013 р., в результаті чого також була припинена робота деяких охолоджуючих систем станції.

9 квітня 2013 р. був зафіксований витік ядерної води у двох із семи підземних резервуарів АЕС. Трохи раніше, 5 квітня, TEPCO повідомила про витік 167 т високорадіоактивної води з одного зі сховищ.

Нагадаємо, що в березні 2011 р. в Японії стався землетрус магнітудою 9,0, після чого на узбережжі країни обрушилося цунамі. Жертвами удару стихії стали близько 20 тис. чоловік. Крім того, природні катаклізми викликали аварію на АЕС "Фукусіма-1", де сталося кілька вибухів і витік радіації. Сьогоднішній стан атомної електростанції фахівці розцінюють як стабільний, проте для повного демонтажу пошкодженого реактора будуть потрібні десятки років і мільярди доларів.

Читайте також: На "Фукусімі" стався витік 120 т радіоактивної води