ua en ru

Atlantic Council: відсутність програми МВФ може призвести до значної девальвації гривні

Atlantic Council: відсутність програми МВФ може призвести до значної девальвації гривні Фото: Андерс Аслунд, шведський економіст і дипломат (Julia Berezovska/ Press office NBU)

Українці виводять з країни кошти на 5 відсотків ВВП щороку

Відсутність програми Міжнародного валютного фонду (МВФ) може привести до значної девальвації гривні. Таку думку експерт вашингтонського аналітичного центру Atlantic Council Андерс Аслунд висловив "Голосу Америки".

Зокрема, експерт зазначив в інтерв'ю, що "як правило, МВФ швидше спілкується з урядом, ніж з громадськістю".

"Думаю, що їх спонукало до такої позиції усвідомлення того, що влада неодноразово невірно подавала їх погляди, і вони не хочуть пережити це знову, тому вони звертаються до громадськості", - зауважив він.

Наводячи приклад невірного інформування, Аслунд згадав випадок в Давосі.

"10 січня Рон Ван Роден, глава місії МВФ, надіслав листа главі адміністрації президента Ігорю Райнину, а після зустрічі президента Порошенка з Крістін Лагард в Давосі з'явилася інформація, ніби, вона і не знала про листі. Очевидно, що це - неправда", - підкреслив аналітик.

Також на думку аналітика не варто забувати про одне з головних питань – створення антикорупційного суду.

"Серед вимог, які наводить МВФ, звичайно, одна є набагато більш важливим, ніж все інше - це створення незалежного антикорупційного суду", - переконаний Аслунд.

"Після початку судової реформи стало очевидним, що Україні потрібен один хороший суд, який дійсно працює. Це - надзвичайно важливо. При відсутності дієвого суду, українці виводять кошти на 5 відсотків ВВП щороку, і Україна не отримує відповідних засобів у вигляді прямих іноземних інвестицій, адже інвестувати - небезпечно. Це - ключовий момент для економічного і соціального розвитку України", - відзначає аналітик.

Все ж Аслунд переконаний, що Україна має великі шанси отримати п'ятий транш МВФ.

Шанси на перемогу в питанні антикорупційного суду – значні, стверджує експерт.

А ось відсутність програми МВФ, на думку аналітика, може викликати значну девальвацію в Україні.

"Україна зараз має близько 18 мільярдів доларів міжнародних резервів і, думаю, їй потрібно як мінімум 15 мільярдів доларів, щоб утримувати певну валютну стабільність. Україна може розмістити 2-3 мільярди доларів євробондів, можливо, на ринку в цьому році, і, ймовірно, отримати ще 1 мільярд доларів. Однак, цього не достатньо. Україну чекають виплати в 7 мільярдів доларів в цьому році, наскільки нам відомо. Можливо, трохи більше. І якщо Україна не матиме достатніх резервів, ми можемо побачити значну девальвацію", - прогнозує аналітик.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, Нагадаємо, як повідомлялося раніше, Міжнародний валютний фонд і Європейський союз можуть не виділити Україні кредити до виборів президента в 2019 році.