ua en ru

Асад запропонував план мирного врегулювання конфлікту в Сирії

Президент Сирії Башар Асад запропонував план мирного врегулювання конфлікту в країні, що полягає в проведенні об'єднавчого з'їзду, в якому повинні взяти участь "ті, хто не зраджував Сирію". Разом з тим Асад заявив, що його уряд не має наміру вести діалог з повстанцями, яких він назвав "жменькою злочинців" і "маріонетками Заходу".

Президент Сирії підкреслив, що необхідною умовою для початку політичного діалогу є припинення фінансування сирійської опозиції іншими країнами. "У рамках першого етапу політичного врегулювання буде потрібно, щоб регіональні гравці припинили фінансувати і озброювати опозицію, а також буде необхідно покласти край терористичним операціям і навести порядок на сирійських кордонах", - цитує Асада агентство Reuters.

Сьогодні Асад виступив з публічною промовою вперше з червня 2012 р. Президент Сирії близько години говорив перед своїми прихильниками, присутніми в залі Будинку культури і мистецтв в Дамаску.

За словами Асада, після виконання умови про припинення фінансування повстанців і проведення мирного з'їзду "сирійських громадян і політичних партій" можна буде почати роботу над новою національною хартією, яка буде винесена на референдум. Потім будуть можливі парламентські вибори і створення нового уряду.

Проте в цілому мова Асада була пронизана войовничою риторикою: він звинуватив повстанців у грабежах, позбавлення дітей можливості відвідувати школи, відключеннях електроенергії і зриві поставок медикаментів. "Ми знаходимося в стані війни у ​​всіх сенсах. Ця війна ведеться проти Сирії за допомогою купки зрадників і безлічі іноземців", - заявив Асад, закликавши всіх громадян стати на захист країни.

Нагадаємо, за останніми оцінками ООН, за час конфлікту в Сирії, що почався в березні 2011 р., загинули вже більше 60 тис. чоловік. У червні 2012 р. так звана "Група дій" щодо мирного врегулювання в Сирії виступила з ініціативою створення в країні перехідного уряду - саме цю ідею продовжує підтримувати спеціальний представник ООН і Ліги арабських держав по Сирії Лахдар Браха. Однак в цьому плані зберігається неясність щодо ролі Асада в майбутньому перехідному уряді. Сирійська опозиція наполягає на відставці Асада як основному умови національного примирення.

Читайте також: У Сирії в 2012 р., за неофіційними даними, загинули 37 представників ЗМІ