ua en ru

Arzinger: ВР зробила перший крок до впровадження наших розробок по антимонопольному регулюванню

Верховна Рада України зробила революційний крок у вдосконаленні антимонопольного законодавства згідно з пропозиціями експертів Адвокатського об'єднання Arzinger. Про це йдеться в прес-релізі компанії.

Як відомо, Верховна Рада України прийняла три важливі законопроекти у сфері антимонопольного регулювання: законопроект №2431, №2102 і №2168а.

На думку засновника і керуючого партнера Arzinger Тимура Бондарєва, "Україна сьогодні зробила ще один крок назустріч європейським цінностям".

"Правові новації, запропоновані у зазначених документах, відкривають нову еру взаємодії і конструктивного діалогу Антимонопольного комітету України, компаній та громадськості. А для Arzinger - це привід для особливої гордості. Ми вже кілька років проводимо активну соціальну роботу з підтримки реформування української системи державного управління. І сьогодні вона дала чергові відчутні результати", - заявив він.

Як відомо, співавтором законопроекту № 2431 є заступник міністра юстиції України Сергій Шкляр (до свого призначення на цю посаду, будучи партнером Arzinger він входив до складу відповідної робочої групи).

"Положення законопроекту є дуже прогресивними: зокрема, перегляд господарськими судами розміру штрафу та/або виду зобов'язання, зафіксованого в рішенні АМК України. Він, зокрема, надасть компаніям можливість оскаржувати рішення АМКУ в суді, що Україна зобов'язана гарантувати в рамках Угоди про Асоціацію з ЄС. Причому гарантії судового перегляду стосуються не тільки кваліфікації дій компанії, але і застосованих санкцій та зобов'язань", - вважає Сергій Шкляр.

Крім того, згідно з законопроектом № 2431 переглядається і стає обов'язковою до застосування методика АМКУ щодо визначення розмірів штрафів. Лана Сінічкіна, партнер АО Arzinger і також співавтор законопроекту так коментує цю важливу подію.

"Прийняття законопроекту в першому читанні за основу є у великій мірі перемогою над системою. Парламент підтримав проект і засвідчив необхідність, по-перше, надати діяльності АМК України в частині розрахунку штрафів нормативний і прозорий характер, по-друге, забезпечити перевірку незалежним судом не лише додержання АМК України методики розрахунку штрафів, але й змінювати або скасовувати санкцію відомства", - зазначила вона.

На підтримку законопроекту № 2431 виступила професійна громадськість і бізнес. Так, за словами Вікторії Гладкої, голови Комітету з питань недобросовісної конкуренції при Громадській раді АМКУ, "законопроект детально обговорювалося представниками громадських організацій та бізнес-спільноти. Від прийняття закону виграють не тільки компанії і практикуючі юристи, але й антимонопольне відомство. Адже ніщо так не полегшує роботу державного органу як можливість діяти на підставі чітких і прозорих норм".

Не менш очікуваними законопроектами для української бізнес-спільноти також стали законопроекти № 2102 (публікація рішень АМК України) та № 2168а (комплекс положень у сфері контролю економічної концентрації). Згідно із законопроектом № 2102 АМКУ буде зобов'язаний публікувати всі свої рішення на офіційному сайті за винятком конфіденційної інформації. Важливо, що автори проекту істотно доопрацювали документ до другого читання, врегулювавши спірні питання, пов'язані саме з конфіденційністю. У результаті відповідно до запропонованого законопроекту АМКУ не буде пов'язаний зобов'язанням вважати конфіденційною інформацію, яка представлена компанією під грифом "з обмеженим доступом".

Законопроект же № 2168а, як розповів Тимур Бондарєв, "націлений на підвищення інвестиційної привабливості нашої країни".

"З одного боку, їм запропонована скорочена процедура розгляду заяв економічної концентрації. А з іншого, були підвищені пороги економічної концентрації, і це, на думку керуючого партнера Arzinger, дозволить нашій країні "займатися проблемами власного ринку, а не витрачати сили на трансакції, які не мають відношення до України", - заявив він.