ua en ru

Arricano і Dragon Capital повідомили про спроби шантажу з боку Андрія Адамовского

Андрій Адамовський, акціонер ТРЦ Sky Mall, займається шантажем своїх партнерів по проекту, а також два роки поспіль обкрадає їх, привласнюючи весь прибуток від роботи ТРЦ, чим порушує рішення Лондонського суду. Про це сьогодні на брифінгу повідомили генеральний директор Dragon Capital Томаш Фіала, а також засновник і акціонер Arricano, найбільший естонський інвестор в Україні Хіллар Тедер.

За словами спікерів, необхідність провести брифінг і висловити на ньому публічну позицію компаній виникла в силу грубого порушення опонуючою стороною фідуціарних відносин, встановлених між компаніями Лондонським арбитражом на зміну акціонерного договору. Фідуціарні відносини засновані на повній довірі сторін один до одного і мажоритарний акціонер повинен робити максимум можливого по відношенню до інтересів другої сторони, пояснили спікери.

Але, зазначили вони, Адамовський, володіючи лише 50,03% в ТРЦ Sky Mall, вже більше двох років привласнює весь прибуток, що генерується одним з найбільш успішних ТРЦ в країні, тим самим позбавляючи міноритарія - іноземного інвестора з часткою 49,97% всього належного йому прибутку. Так, з лютого 2012 р. сума неодержаного прибутку за проектом становить для Arricano більше 30 млн дол., особливо зазначили спікери.

За їх словами, в травні 2014 р., Адамовський шантажував Arricano і DUPD публікацією договору, укладеного між Arricano і провідною українською юридичною фірмою Spenser&Kauffmann, який ніби є свідченням злочинної змови Arricano і вищих органів влади з метою очорнити репутацію компанії Arricano і її акціонерів. "21 травня на зустрічі зі мною Адамовський та Олександр Грановський ("права рука" А. Адамовского в проекті ТРЦ Sky Mall, - Ред.) звернулися до DUPD з пропозицією про викуп пакета акцій Arricano в ТРЦ Sky Mall за вартістю в рази нижче ринкової.

Також був запропонований варіант викупу частки Адамовского за вартістю, що перевищує ринкову. Третій варіант - об'єднати зусилля DUPD і Адамовского проти Arricano і Хіллара Тедера зокрема з метою спільно "натиснути" на Arricano і викупити її пакет акцій за низькою ціною. Всі запропоновані варіанти не відповідають нашим уявленням щодо чесного ведення бізнесу та ділової етики, тому ми відповіли на них відмовою. Факт проведення переговорів ми можемо підтвердити документально", - сказав Томаш Фіала.

Він підкреслив, що Arricano і DUPD відмовилися від угоди на кабальних умовах Адамовского і запропонували сісти за стіл переговорів. На наступний день після цього у пресі з'явилися статті, які фактично підтверджують раніше озвучені погрози опонентів.

При цьому матеріали в ЗМІ у більшій мірі були засновані на недостовірно відображених фактах і оціночних судженнях автора і носять явні ознаки чорного піару, впевнені спікери.

"З 2010 р. інтереси і права Arricano систематично порушувалися в Україні: відкривалися кримінальні справи, в офісах компанії проводилися обшуки, силовими структурами здійснювався тиск на керівництво компанії. Намагаючись захистити свої законні права, Arricano зверталася до багатьох провідних юридичних компаній, але жодна з них не змогла забезпечити комплексний супровід справ Arricano у всіх юрисдикціях нашого конфлікту (Великобританія, Кіпр і Україна), і найголовніше, захистити права в Україні в умовах політичного тиску через судову систему та правоохоронні органи", - повідомили в Arricano.

Коментуючи факт співпраці Arricano і Spenser&Kauffmann, Хіллар Тедер заявив: "Єдиною фірмою в Україні, яка готова була взятися за супровід Arricano в цьому конфлікті, була ЮФ Spenser&Kauffmann. Ми не заперечуємо, що вартість послуг цієї компанії була високою, але виправдано високою. По-перше, ми перебували в умовах безпрецендетного тиску на компанію через судову систему та правоохоронні органи, а також - несумлінного ставлення до фідуціарні відносин нашого партнера (Arricano тільки за 10 місяців втратила близько 10 млн дол.). Крім того, левова частка вартості оплати послуг Spenser&Kauffman була прописана як Success Fee - оплата в разі успішного вирішення спору. Spenser&Kauffman виконала лише перший етап робіт - юридичний аналіз всіх справ і документів, після чого відмовилася від подальшого ведення справи, ймовірно, у вигляді тих же причин, що і всі попередні юридичні компанії. У силу цих обставин, ми вважаємо недоречним продовжувати обговорення неукладеного договору і нездійснених виплат за нього".

Представник Arricano заявив, що зі зміною влади, навесні 2014 р., за ініціативою робочої групи з питань протидії рейдерства при адміністрації Президента України, було відкрито низку кримінальних справ проти посадових осіб, які безпосередньо здійснювали незаконні дії по відношенню до інтересів Arricano. Зокрема, предметом кримінальних справ є дії судді, які розглядали справи компанії. Крім того, компанія звернулася в Європейський суд з прав людини за судовим рішенням, винесеним в 2012 - 2013 рр.

"Я інвестував в ТРЦ Sky Mall 130 млн дол., а всього в Україну - понад 350 млн дол. і, враховуючи останні зміни в країні, хотів би і далі розвивати бізнес в Україні. Зараз в роботі нашої компанії ще чотири проекти. Над їх реалізацією працюють більше 1 тис. осіб, кожна з них отримує "білу" зарплату. Я все ще вірю в Україну як в частину Європи. Але, про які перспективи може йти мова, якщо ми самі були банально викинуті з проекту і пограбовані на 30 млн дол. місцевим партнером при повному потуранні або навіть зацікавленості правоохоронних і судових органів?", - підкреслив Хіллар Тедер.

На закінчення Томаш Фіала відзначив, що, він, як президент Європейської Бізнес Асоціації, часто стикається з нечесним веденням бізнесу і відвертим шахрайством місцевих бізнесменів по відношенню до їх західних партнерів. "Я звертаюся з проханням до новообраної української влади, зокрема, до Президента України Петра Порошенка, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та генерального прокурора України Віталія Яреми звернути увагу на цей яскравий випадок утиску прав іноземного інвестора в Україні. Необхідно забезпечити припинення незаконних дій по відношенню до Arricano, сприятиме правовому вирішенню спорів і забезпечити об'єктивне розслідування вже розпочатих кримінальних справ в існуючому конфлікті навколо ТРЦ Sky Mall", - резюмував Томаш Фіала.