ua en ru

У Вірменії проходить референдум по конституційним реформам

У Вірменії проходить референдум по конституційним реформам Фото: референдум у Вірменії

На референдум винесли реформи, які зменшують повноваження президента

Сьогодні, 6 грудня у Вірменії проходить референдум по конституційним реформам, для голосування в країні відкрилися майже 2 тисячі дільниць, передає вірменське видання 1in.am.

Зазначимо, конституційні реформи у Вірменії передбачають перехід до парламентської системи управління. Так, проектом реформ пропонується урізати повноваження президента, який обиратиметься на 7 років депутатами та обраними представниками органів місцевого самоврядування, а не на прямих виборах. Крім того, президент Вірменії не зможе обиратися більше одного разу.

Також в проекті реформ повноваження вищого органу виконавчої влади покладаються на уряд, який розробляє і здійснює внутрішню і зовнішню політику. Армія також буде підпорядковуватися уряду, а Верховним головнокомандувачем під час війни буде прем'єр-міністр.

Крім того, передбачається, що парламент буде складатися мінімум з 101 депутата з обов'язковим представництвом національних меншин. Якщо за підсумками виборів у парламенті не буде сталої більшості, пропонується проводити другий тур, в якому будуть брати участь дві партії, що отримали максимальну кількість голосів.

Нагадаємо, Путін розпорядився створити Об'єднану систему ППО з Вірменією.