ua en ru

Арешт Тимошенко не може бути аргументом у перегляді газових договорів України з Росією, - заступник голови Держдуми РФ

Арешт екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко не може бути аргументом у перегляді газових домовленостей РФ з цією країною. Таку думку висловив журналістам глава НП "Російське газове товариство" (РГО), заступник голови Держдуми РФ Валерій Язєв.
"Це внутрішньополітичні справи, і не хотів би їх коментувати. В ціновому плані це не може бути ніяким аргументом (для перегляду параметрів газових контрактів)", - сказав він.
Як повідомлялося раніше, Печерський суд Києва засудив Тимошенко до семи років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в січні 2009 р. з забороною на 3 роки займати керівні посади. Екс-прем'єр також зобов'язана виплатити "Нафтогазу України" 1,516 млрд грн (близько 200 млн дол.).
Пізніше, 13 жовтня 2011 р., стало відомо про порушення відносно Тимошенко нової кримінальної справи на підставі вимоги Міністерства оборони РФ про повернення боргу з боку корпорації "Єдині енергетичні системи України", якою керувала Тимошенко. За її керівництва компанія заборгувала російській стороні 405 млн дол. У Росії кримінальну справу відносно Тимошенко раніше було припинено за закінченням терміну давності.
В даний час ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" ведуть активні переговори щодо газових контрактів. Раніше екс-прес-секретар НАК "Нафтогаз України" Валентин Землянський говорив РБК, що в контракті на постачання газу в Україну чітко прописані ситуації перегляду домовленостей, і арешт Тимошенко жодним чином до цього переліку не входить.
Газпром і НАК "Нафтогаз України" 19 січня 2009 р. підписали два контракти: купівлі-продажу на період 2009-2019 рр. і про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України на 2009-2019 рр. Контракт на постачання газу передбачає щоквартальну формульну зміну ціни. У квітні 2010 р. Газпром і "Нафтогаз України" погодили знижку на газ для України, згідно з якою зниження становить 30% від ціни газу, але не більше 100 дол. за 1 тис. куб. м. Знижка поширюється на обсяги поставок 30 млрд. куб. м в 2010 р. і 40 млрд куб. м - в подальші роки.