ua en ru

Оренда квартир в Києві дешевшати не буде – експерти

До кінця року ситуація на ринку оренди залишиться стабільною, прогнозують фахівці. Кількість пропозицій оренди на ринку нерухомості в останні місяці встановилася в Києві на позначці 30 тисяч. Але здавати житло для приїжджих з східних областей України господарі не поспішають.

До кінця року ситуація на ринку оренди залишиться стабільною, прогнозують фахівці. Кількість пропозицій оренди на ринку нерухомості в останні місяці встановилася в Києві на позначці 30 тисяч. Але здавати житло для приїжджих з східних областей України господарі не поспішають.

"До нового року пропозицій в столиці більше не буде. Середній показник - 30 тисяч. Іноді 27, іноді 29, але 30 тисяч - це межа, що Київ може дати, це максимум", - відзначає аналітик компанії SV Development Сергій Костецький, пише Корреспондент.net.

За його словами, ситуація на ринку склалася досить стабільна: кількість угод трохи зросла, ціни змінюватися в найближчій перспективі не повинні.

"Всі, хто хотів підняти ціни підняли. Хто хотів опустити - опустили. Середня ціна на однокімнатну квартиру з більш-менш нормальними умовами не в центрі (Троєщина, Позняки, Харківський масив) зараз - 3,5-4 тисячі гривень. Не думаю, що до кінця року відбудуться якісь суттєві зміни. Кількість угод буде залежати від приїжджих, з тієї самої зони АТО", - розповів фахівець.

При цьому, як зазначає експерт, здавати житло мешканцям зі Східних областей орендарі продовжують неохоче.

"Є проблеми у взаєморозумінні, укладення договорів, своєчасності оплати, виконанні зобов'язань щодо кількості мешканців у квартирі та оплатою комунальних платежів. Часто у таких громадян просять передоплату за кілька місяців або зовсім підвищують ціни".

Разом з тим, якщо у мешканця з Донецької чи Луганської пропискою є офіційний документ про роботу, то проблем з орендою немає. Такі пропозиції актуальні для співробітників фірм, офіси яких переїхали з Донбасу.

"Якщо людина офіційно працює з компанією, яка надасть друк, необхідні довідки, житло здають без проблем і завищення ціни. Така тенденція набирає популярності в останні тижні. Це для орендодавця гарантія, що люди не покинуть квартиру через кілька місяців", - зазначає Костецький.

Глобальних проблем між орендодавцем і жителями Донбасу в Києві немає.

"Якщо і є десь випадки неприйняття, неприязні до переселенцям - це поодинокі випадки, масового характеру це не має", - підкреслює президент Союзу фахівців з нерухомості України Олександр Рубанов.

Істотних змін у ціновій політиці по оренді квартир фахівець не прогнозує. Зростання буде залежати від курсових коливань, у гривневому еквіваленті ціни падати точно не будуть.

"По-перше, є більш-менш активний попит, оскільки переселенці ще не вирішили своїх житлових проблем. По-друге, це інфляція. Ще один важливий момент - відсутність можливості у людей купувати нерухомість, що підштовхує їх до оренди. Тому така тенденція збережеться в найближчі два-три роки. Зниження ставок у великих обласних центрах в осяжному майбутньому не передбачається", - зазначив експерт.