ua en ru

Арбузов: Україна повинна рухатися в ЄС, але зберегти в особі Росії стратегічного партнера

Україна не відмовляється від євроінтеграційного вибору, але в той же час має намір зберегти стратегічне партнерство з Росією, заявив сьогодні під час круглого столу за участю трьох Президентів України, а також представників уряду та опозиції перший віце-прем'єр Сергій Арбузов.

«Очевидно, що вибір України не повинен бути «або-або». Україна повинна рухатися в Євросоюз, але зберегти в особі Росії стратегічного партнера. Завдяки зусиллям президента (Віктора Януковича) ми ще раз однозначно закріпили за РФ цей статус. Це дуже важливо і позитивно. Тепер нам потрібно зробити так, щоб і далі рухатися в ЄС. Що стосується цінностей і стандартів вибір повинен бути однозначним - ЄС. І ми повинні його підтвердити саме зараз, коли до нас прикута увага всього світу», - заявив Арбузов.

Він нагадав, що позиція ЄС полягає в тому, що двері для України залишаються відкритими, а між Києвом і Брюсселем розробляється дорожня карта з імплементації норм і вимог ЄС.

Арбузов також нагадав, що мова йде про фінансову підтримку, яка буде потрібно Україні для імплементації вимог асоціацію, зокрема перехід на нові стандарти.

За словами першого віце-прем'єра це дуже чутлива тема для України, її економіки та промисловості, з приводу якої уряд хотів би отримати чіткі відповіді з боку ЄС.

«Ми не «торгуємося». Але ми хочемо розуміти, що буде завтра. Йдеться про спільну інвестиції в модернізацію України на основі європейських стандартів і цінностей», - резюмував Арбузов.