ua en ru

Арбузов вважає, що місія України полягає в об'єднанні Сходу та Заходу

Незважаючи на європейський вектор свого розвитку, Україна зробить все можливе, щоб міждержавні відносини з країнами Азії, і з Китаєм зокрема, залишалися на високому рівні. Про це заявив перший віце-прем'єр-міністр України Сергій Арбузов під час свого виступу на Євразійському економічному форумі, передає його прес-служба.

"Місія України - в тому, щоб об'єднувати Схід і Захід, а не роз'єднувати їх. Тому ми проводимо збалансовану зовнішню політику відносно Росії з одного боку і Європейського Союзу - з іншого", - заявив Арбузов.

Він додав, що незабаром має бути підписано угоду про асоціацію між Україною та ЄС. Однак це не означає, що наша Україна відвертається від Росії чи Азії: "зокрема, ми прагнемо отримати статус партнера по діалогу в Шанхайській організації співробітництва, яка, без сумніву, має потужний потенціал зростання".

За словами Арбузова, Україна хоче не тільки розуміти процеси, які відбуваються в євразійському регіоні, але і активно брати участь в них.

"Весь дух України спрямований на те, щоб реалізація нашої європейської долі не призвела до напруженості у відносинах з Росією і Сходом. Це принципова лінія", - сказав він.

Розвитку цього вектора зовнішньої політики Україна приділяє особливу увагу. Підтвердженням тому є і активний українсько-китайський діалог і зростаюча двостороння торгівля, яка досягла рівня 10 млрд дол. в рік і продовжує збільшуватися. Принаймні, на це дозволяють сподіватися результати 2-го засідання двосторонньої комісії зі співробітництва, яка відбулася нещодавно.

"Китай - головний партнер України в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Це сила, яка приносить не тільки капітал, але і безцінний досвід успішної модернізації", - додав Арбузов.

Він підкреслив, що Україна - це нація з унікальною історією та унікальним економічним потенціалом. І сьогодні - той момент, коли потенціал України може бути реалізований повною мірою.

"Я радий, що саме в цей вирішальний момент у нас є повне взаєморозуміння з Китаєм. У наших країн є два головних інгредієнти успішного партнерства - бажання та потенціал. Щоб реалізувати їх, ми відкриті для будь-яких ідей, побажань та ініціатив. Україна прагне до успіху і готова до нього. Китай вже став втіленням успіху, але прагне до нових вершин. Разом ми досягнемо їх швидше", - резюмував перший віце-прем'єр.

У свою чергу генеральний секретар Шанхайської організації співробітництва Дмитро Мезенцев у своєму виступі заявив, що ця організація серйозно розглядає надання Україні статусу партнера по діалогу.