ua en ru

АПЕУ закликає НКРЕ не скорочувати "зелений" тариф для об'єктів відновлюваної енергетики

Асоціація учасників ринку альтернативних видів палива та енергії України (АПЕУ) закликає Національну комісію регулювання електроенергетики України (НКРЕ) утриматися від ініційованого Кабінетом міністрів скорочення "зеленого" тарифу для об'єктів відновлюваної енергетики. Про це заявив президент АПЕУ Віталій Давій.

На його думку, розпорядження Кабінету міністрів "Про вдосконалення системи розрахунків за електроенергію з альтернативних джерел енергії" від 18 червня, яким пропонується зменшити величину гарантованого законом "зеленого" тарифу майже в два рази, суперечить принципам євроінтеграції і стратегії енергетичної безпеки України.

"Учасники ринку відновлюваної енергетики виступають проти неадекватних надприбутків, проте в даному випадку мова йде про інвестиційну привабливість галузі. Фактично НКРЕ сьогодні може натиснути дві кнопки: "пуск" і "стоп". Кабмін кулуарно, без консультацій з учасниками ринку сформував розпорядження і наполегливо рекомендує тиснути "стоп". Гарантований результат: уряд отримає купу позовів від компаній і втрату довіри інвесторів", - зазначив Давій.

Раніше партнер консалтингової компанії Traficon, член ради і комітету Європейсько-українського енергетичного агентства EUEA по роботі з урядом Наум Рикшпун у коментарі ЗМІ зазначив, що непослідовна політика уряду в питанні "зеленого" тарифу торкнеться інвестиції далеко за рамками сфери енергетики і спричинить негативний економічний ефект для країни в цілому.

При цьому він назвав незаконним розпорядження Кабміну "Про вдосконалення системи розрахунків за електроенергію з альтернативних джерел енергії" від 18 червня. На думку Рикшпуна, великі компанії, які активно працюють на ринку, і банки, які кредитують "сонячні" проекти, можуть оскаржити зазначене розпорядження Кабміну в суді.