ua en ru

Апеляційне засідання суду у справі засуджених 19 громадян України в Лівії відкладено на невизначений термін, - посол

Апеляційне засідання суду у справі засуджених 19 громадян України в Лівії відкладено на невизначений термін. Про це на засіданні прес-клубу в МЗС України заявив посол України в Лівії Микола Нагорний, передає кореспондент РБК-Україна.

"У Лівії залишаються 19 громадян України, які були затримані військовими формуваннями, та вони пройшли першу інстанцію військового суду. У серпні ми подали апеляцію, але ніхто не може сказати, коли буде наступне засідання суду", - заявив посол.

З його слів, затягування процесу пов'язане також з політичною конфронтацією різних сил, що відбивається і на судових процесах: "Суди Лівії завантажені позовами щодо екс-міністрів, які працювали з режимом Каддафі. Але ми робимо все можливе, щоб судовий розгляд у відношенні наших громадян почався якнайшвидше".

Також посол повідомив, що громадяни України містяться в нормальних умовах, вони забезпечені нормальним харчуванням.

Крім того, Нагорний зазначив, що апеляція буде розглядатися у відношенні кожного українця окремо: "Це буде не групове рішення у відношенні всіх громадян, як було в першій інстанції. Тож ми сподіваємося, що рішення будуть справедливими".

Нагадаємо, в серпні 2011 р. 20 громадян України - цивільних фахівців, які прибули для роботи на об'єктах лівійської нафтової промисловості - затримали в Лівії за підозрою в участі у військових діях на боці Муаммара Каддафі. Понад півроку лівійські повстанці тримали громадян України під арештом, незважаючи на те, що їх вина не була доведена.

У березні ц.р. три громадянина України зусиллями українських дипломатів були звільнені з лівійського полону, інших лівійські повстанці й надалі утримували під вартою.

Перше судове засідання у Військовому суді Тріполі відбулося у квітні. Прес-секретар МЗС України Олександр Дикусаров тоді повідомив: "Їм пред'явили звинувачення в роботі з відновлення військової техніки. Українці своєї провини не визнали і в черговий раз повідомили, що приїхали до Лівії з метою обслуговування нафтових об'єктів".

У МЗС обіцяли клопотати про переведення українців до посольства України під українські гарантії.

Нагадаємо, в червні ц.р. 19 українців засудили до 10 років позбавлення волі.

Читайте також: МЗС: На вирок лівійського суду щодо 19 українців буде подана апеляція (відео)