ua en ru

АП роз'яснила чиновникам правила поведінки у зв'язку з набуттям чинності закону про боротьбу з корупцією

Адміністрація Президента (АП) розіслала главам місцевих державних адміністрацій документ, в якому містяться правила поведінки чиновників, розроблені з урахуванням остаточного вступу в силу закону про боротьбу з корупцією. Про це повідомляє "Комерсант-Україна". Видання своєму розпорядженні копію документа.

Документ, який є в розпорядженні видання, озаглавлений "Методичні рекомендації щодо заборон і обмежень для державних службовців відповідно до закону" Про засади запобігання та протидії корупції "". За інформацією співрозмовників видання, в одній з обласних державних адміністрацій, "Методичні рекомендації" були розіслані всім обласним і районним державним адміністраціям з дорученням "безумовно виконувати як закон, так і рекомендації". "7 квітня 2011 року Верховна радою був прийнятий закон N3206"

Про засади запобігання та протидії корупції ", а з 1 січня 2012 року він вступив в силу в повному обсязі, - йдеться у вступній частині документа .- Просимо організувати вивчення положень закону і звернути увагу підлеглих на необхідності забезпечення неухильного виконання його положень ".
"Методичні рекомендації" є витяги з статей антикорупційного закону з прямими вказівками, що чиновникам робити заборонено, а що - дозволено. Наприклад, в рекомендаціях до ст. 7 закону ("Обмеження щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності") говориться, що чиновникам забороняється займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю. Разом з тим в АП держслужбовцям вказують, що вони мають право займатися викладацькою, науковою та творчою діяльністю, медичною практикою, інструкторської та суддівської практики у спорті. У рекомендаціях містяться і такі класичні заборони чиновникам, як мати в підпорядкуванні близьких родичів і входити до складу органу управління чи наглядової ради підприємств, метою яких є отримання доходу. Також чиновників зобов'язують щорічно до 1 квітня подавати за місцем роботи декларацію про доходи та витрати.
Найбільш інформативною частиною "Методичних рекомендацій" є роз'яснення ст. 8 закону - "Обмеження щодо одержання подарунків (пожертвувань)".Автори документа вказують, що чиновникам забороняється отримувати подарунки "за рішення, дії чи бездіяльність" в інтересах того, хто їх дарує, а також від підлеглих. Разом з тим чиновники можуть разово отримувати подарунки, якщо їх вартість не перевищує 50% мінімальної зарплати (станом на 1 січня 2012 року - не більше 502 грн). Якщо ж протягом року подарунків від однієї людини кілька, то їх загальна вартість не повинна перевищувати 1004 грн. Крім цього, чиновники можуть приймати подарунки від своїх близьких, а також у разі якщо подарунками є "загальнодоступні знижки на товари, послуги, виграші, призи, премії і бонуси".
В адміністрації президента серед іншого вважали за потрібне нагадати чиновникам про те, що в разі відкриття валютного рахунку в банку-нерезидента вони зобов'язані в десятиденний термін письмово повідомити про це до податкових органів, а також про заборону відмовляти фізичним та юридичним особам в інформації, надання якої передбачено законом. "Увага! Адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення може бути накладено протягом трьох місяців з дня виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення, - резюмується в документі .- Що стосується порушення законодавства про здійснення закупівлі товарів, робіт, послуг за державні кошти, то адміністративне стягнення за вчинення цього правопорушення може бути накладено протягом трьох місяців з дня виявлення, але не пізніше двох років з дня його вчинення ".
Представники місцевої влади прогнозовано позитивно оцінили ініціативу АП."Ми проводили дослідження громадської думки, в тому числі і серед чиновників. Так от, держслужбовці самі просили провести навчання нормам нового закону", - заявив голова Чернівецької облдержадміністрації Михайло Папієв, додавши, що у ввіреній йому області "подібні навчання вже проводяться". "А враховуючи те, що зараз вже почалася підготовка до складання нових декларацій, це питання особливо актуальне", - підкреслив губернатор.

Не менш прогнозовано охарактеризували поява "Методичних рекомендацій" і представники опозиції. "Це не боротьба з корупцією, а її імітація, оскільки найбільша проблема закладена не у виконанні чиновниками закону, а в самому законі", - заявив перший заступник голови парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Геннадій Москаль ("Наша Україна- Народна самооборона "). На його думку, закон "повністю вихолостили" тоді, коли підлягає декларуванню суму разових витрат чиновників збільшили до 150 тис. грн. "Після цього будь-який чиновник з чистою совістю зможе сказати, що гроші на яхту, віллу і круту машину йому подарував кум, сват, тітка або ж брат з в'язниці передав, - резюмував депутат .- І нікого не здивує, що офіційної зарплати йому вистачає на два-три відвідування пристойного ресторану ".