ua en ru

Антирейдерська комісія стане ефективною, якщо на це буде політична воля, - експерт

Діяльність Міжвідомчої комісії з питань протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств чи іншого відомства незалежно від обсягу повноважень буде ефективною в разі наявності політичної волі керівників держави. Таку думку РБК-Україна озвучив керуючий партнер ЮФ Leetas Дмитро Йовдій.

"Для подолання рейдерства (як і корупції в цілому) необхідно, щоб запрацював механізм персональної відповідальності чиновників за прийняті ними рішень", - додав правознавець.

За словами Йовдія, за нинішніх обставин дуже важливу роль мають відігравати співпраця комісіі з бізнес-асоціаціями та громадянським суспільством в т.ч. для забезпечення широкого розголосу випадків рейдерства в інформаційному просторі.

Наприклад, раніше експерти підкреслювали, що створення інституту бізнес-омбудсмена в Україні (один з пропонованих варіантів - щоб ці функції виконувало одне з існуючих бізнес-об'єднань) може серед іншого сприяти посиленню захисту прав власності в Україні.

Водночас директор Міжнародного центру перспективних досліджень Володимир Панченко констатував, що вітчизняні бізнес-асоціації не використовують всі можливості для захисту прав бізнесу. При цьому експерт "CASE Україна", старший консультант Київської школи економіки Володимир Дубровський висловлював думку, що, зокрема, Держкомпідприємництву також не вдається адекватно відстоювати права підприємців.

У лютому керівники Європейського банку реконструкції та розвитку висловилися за створення в Україні інституту бізнес-омбудсмена. Як зауважував, зокрема, заступник директора ЄБРР в Україні Грем Хатчисон, бізнес-омбудсмен принесе для економіки та держави більше користі, аніж розширення повноважень контролюючих органів, зокрема, створення фінансової поліції.

Нагадаємо, сьогодні Кабмін відновив діяльність Міжвідомчої комісії з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств.

Про це йдеться в постанові Кабміну № 257, прийнятій на засіданні уряду.

Як зазначається, відповідним документом відбулось переформатування складу комісії. "Зокрема, її очолив перший віце-прем'єр Сергій Арбузов, - йдеться у постанові.

Значно підвищено загальний статус Комісії. Тепер до керівництва органу залучено перших осіб міністерств та відомств, а не їх заступників, як було раніше. Вказані дії сприятимуть більш оперативній і ефективній діяльності цього органу.

Також дещо розширені завдання і функції комісії, зокрема щодо захисту прав інвесторів.

Арбузов пообіцяв активізувати роботу в цьому напрямі. Так, за дорученням першого віце-прем'єра вже найближчим часом буде розроблено програму боротьби з рейдерством.