ua en ru

Антимонопольний комітет посилює контроль над телекомунікаційної галуззю, - експерт

Особливості отримання групою СКМ дозволу Антимонопольного комітету (АМКУ) на придбання "Укртелекому" доводять, що контролюючий орган продовжує уважно стежити за галуззю зв'язку. Про це заявив координатор економічних програм Школи політичної аналітики при Національному університеті "Києво-Могилянська Академія" Сергій Кисельов, коментуючи опублікований АМКУ висновок про можливість продажу групі Ріната Ахметова колишнього держмонополіста.

"Антимонопольний комітет в останні роки уважно стежить за діями операторів зв'язку і неодноразово робив гучні заяви з приводу їх діяльності. Наприклад, рік тому АМКУ розпочав публічну кампанію, звинувачуючи двох найбільших операторів мобільного зв'язку в завищених цінах для абонентів. В серпні цього року були також заяви Антимонопольного комітету і з приводу того, що оператори мають ознаки "компаній, що займають монопольне становище на ринку". Фактично, це означає, що АМКУ має амбіціями регулятора галузі, що має колосальний економічний і політичний значення. І у разі необхідності він готовий буде користуватися цими можливостями", - сказав Кисельов.

Як відомо, 27 вересня 2012 року Антимонопольний комітет України порушив справу щодо АТ Київстар та ПРАТ "МТС-Україна" у зв'язку з невиконанням рекомендацій щодо зниження внутрішніх тарифів на послуги мобільного зв'язку.
Кисельов зазначив, що підвищена увага АМКУ спостерігалося і в ситуації з "Укртелекомом".
"Після того, як СКМ оголосила в червні цього року про купівлю керуючої компанії оператора "ЕСУ", АМКУ взяв паузу в кілька місяців. Потім у серпні перший заступник голови комітету Рафаель Кузьмін оголосив, що АМКУ ще вивчає вплив цієї угоди на конкурентне середовище, а пізніше заявляв про додатковий збір інформації серед учасників ринку, не називаючи конкретних термінів можливого рішення. І тільки тепер Комітет видав дозвіл на купівлю, виставивши перед СКМ ряд спеціальних умов праці в галузі. Можна припускати, що в цьому випадку АМКУ буде ще більш вимогливий по відношенню до власника - оскільки контроль над найбільшою мережею фіксованого зв'язку (навіть опиниласяв приватних руках) є питанням виняткової державної ваги", - заявив експерт.

Нагадаємо, вчора, 17 вересня, АМКУ надав компанії SCM Financial Overseas Limited дозвіл на придбання акцій компанії UA TelecomInvest Limited.

SCM Financial Overseas Limited - холдингова компанія, яка разом з іншими суб'єктами господарювання, пов'язаними з нею відносинами контролю, що входять до складу групи компаній СКМ.
UA TelecomInvest Limited пов'язана відносинами контролю з ПАТ "Укртелеком", який надає комплекс телекомунікаційних послуг.