ua en ru

Аналітика ринку Форекс на 9 червня 2014 р

Євро на Форекс почав нову тиждень в районі 1,3650 дол. Гравці на Форекс занурені у вивчення перспектив ринку в новій парадигмі дій ЄЦБ.

Євро на Форекс почав нову тиждень в районі 1,3650 дол. Гравці на Форекс занурені у вивчення перспектив ринку в новій парадигмі дій ЄЦБ. Найголовніше, що здивувало гравців, - це те, що керуючий єврорегулятора Маріо Драгі від слів перейшов до справи, зазначають аналітики "Райффайзенбанку".

Новини ринку Форекс. Очікування, що ЄЦБ прийме рішучих заходів у відповідь на слабке зростання кредитування (у квітні обсяг кредитування реального сектора скоротився на 2,7% у річному вираженні) і низьку інфляцію (0,5% в єврозоні в травні, нижче цільових 2%), реалізувалися. З 11 червня ключова ставка надання ліквідності знижена на 10 б.п. - до 0,15%, ставка по ліквідності, що надається банками в ЄЦБ понад мінімальної планки, також зменшена на 10 б.п. - до мінус 0,1%. У вересні та грудні будуть проведені операції (targeted LTRO) з надання ліквідності банкам на чотири роки під фіксовану ставку (ключова ставка +10 б.п.) з лімітом 7% від портфеля кредитів нефінансовим компаніям та домогосподарствам (крім іпотеки) на 30 квітня. За оцінками ЄЦБ, в рамках TLTRO банки зможуть взяти 400 млрд євро. Таким чином, з одного боку, регулятор готовий влити в систему великий обсяг дешевої ліквідності, а з іншого - вводить штрафи (у вигляді негативної ставки за депозитами) за те, що банки не кредитують реальний сектор, констатують у "Райффайзенбанку". На 4 червня обсяг надлишкової ліквідності, розміщеної банками в ЄЦБ понад обов'язкових вимог, що становив 125 млрд євро. В результаті в реальний сектор єврозони може прийти до 525 млрд євро.

Учасники глобальних ринків всю тиждень перебували в очікуванні рішень ЄЦБ, і оголошені ним заходи стали приводом для різкого зростання активності інвесторів, відзначає у свою чергу експерт Промсвязьбанка Олексій Єгоров. Прибутковість десятирічних держпаперів країн ЄС, почала демонструвати зростання, завершила день зниженням, що виглядає цілком логічним. В рамках американської сесії прибутковість UST-10 трохи просіла. На глобальному ринку Форекс пара євро/долар продемонструвала сильну волатильність.

Між тим ЄЦБ також готується до викупу паперів на ринку сек'юритизації (ABS, забезпечених кредитними вимогами до нефінансовим приватним компаніям в єврозоні), додають фахівці "Райффайзенбанку". Драгі очікує, що ці заходи приведуть до прискорення інфляції до 1,5% лише до кінця 2016 р. і підвищення темпу зростання ВВП до 1,8% (проти очікуваного в 2014 р. 1%).

В кінці 2011 - початку 2012 р. ЄЦБ влив в систему 1 трлн євро, але більша частина цих коштів з-за низького попиту на кредити виявилася незатребуваною (надлишок ліквідності, розміщеної у ЄЦБ, перевищував 600 млрд євро), і потім банки достроково погасили заборгованість перед регулятором. Як наслідок, у "Райффайзенбанку" не виключають, що і зараз банки не пред'являть високий попит на ліквідність, оскільки рівень кредитного ризику в єврозоні залишається високим і є дефіцит капіталу (низька прибутковість). З критикою ЄЦБ виступила німецька сторона: на думку члена фінансового комітету парламенту, "ключем до подолання економічної кризи є структурні реформи, а не політика зниження ставок". У короткостроковій перспективі експерти "Райффайзенбанку" очікують зниження прибутковості бондів, а в довгостроковому плані позитивний ефект цих заходів буде знівельовано очікуваннями посилення політики ФРС.

У підсумку можна зробити висновок, що ринок Форекс в цілому задоволений рішеннями ЄЦБ, але, поки гравці не побачать реальних дій, відпускати євро вниз вони не мають наміру. В результаті в останні сесії спостерігається зростання єдиної валюти на Форекс, і її найближчою метою, схоже, виступає відмітка 1,37 дол.