ua en ru

Аналітик: прийняття бюджету Дніпропетровської області стало можливим завдяки авторитету Резніченка

Прийняття бюджету Дніпропетровської області стало можливим завдяки авторитету голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Валентина Резніченка. Про це заявив економіст і керівник Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

"У економічних процесів і фінансів є своя логіка. Це логіка може збігатися, а може не збігатися з політичною кон'юнктурою. Можна тільки порадіти за мешканців Дніпропетровського регіону, що авторитет губернатора Валентина Резніченка зробив можливим прийняття бюджету, а фінансову ситуацію стабільною і прогнозованою", - заявив він.

"Прийнявши бюджет, Дніпропетровська область показала приклад ефективного і відповідального менеджменту. Бюджет - головний фінансовий документ, за яким регіон буде жити в 2016 році. Він добре збалансований і зроблений професійно. Хоча, ясна річ, після прийняття держбюджету - його поки немає - станеться якась корекція", - зазначає Охріменко.

За словами експерта, "завдяки грамотній політиці децентралізації, старт якої в Україні дав Президент Петро Порошенко, планове збільшення доходів області на 26%".

"Область сформувала бюджет розвитку і на свій розсуд може розпорядитися своїм доходом. Зокрема, збільшити до 3,6 млрд фінансування соціальної сфери. Це доплати до пенсій, стипендій, пільг, дотації на медикаменти, харчування в лікарнях і школах", - розповів експерт.

На розвиток інфраструктури, соціальних об'єктів в обласному бюджеті на 2016-ий рік закладено 1,5 млрд грн, що на 64% більше ніж у поточному році.

"Я хотів би зазначити, що для всіх регіонів України і для країни в цілому винятково важливо прийняти бюджет у терміни, встановлені бюджетним законодавством. У нинішній непростій економічній та фінансовій ситуації приклад Дніпропетровської області - знаковий. Зараз ціна жорсткого дотримання бюджетного законодавства надзвичайно висока. Ми не маємо права розхитувати фінансову систему країни та її регіонів", - підсумував Олександр Охріменко.