ua en ru

АМКУ визнав необґрунтованим підвищення тарифів на ЖКП в Одесі.

Антимонопольний комітет України (АМКУ) відхилив вимогу Одеського міськвиконкому про припинення попереднього рішення АМКУ щодо необґрунтованого підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги (ЖКП) в Одесі. Про це повідомив на брифінгу в.о. голови АМКУ Олександр Мельниченко, передає кореспондент РБК-Україна.

Він нагадав, що 29 грудня 2009 р. тимчасова адміністративна колегія АМКУ визнала дії Одеського міськвиконкому неправомірними і такими, що суперечать антиконкурентному законодавству.

"Тимчасовою колегією було доведено на основі глибокого аналізу, що міськвиконком установив необґрунтовано підвищені тарифи на ринку утримання будинків і прибудинкових територій. Причому те, що до сих пір - а це вже кінець березня - рішення АМКУ залишається невиконаним, є кричущим відношенням до українського законодавства", - сказав О.Мельниченко.

За його словами, АМКУ стоїть на тому, що на сьогодні жодних підстав для зростання тарифів на ЖКП немає. І це питання може бути розглянуте лише після того, як буде здійснений ґрунтовний аналіз у сфері тарифоутворення.

О.Мельниченко вважає, що в державі треба створити комісію із питань житлово-комунальних тарифів, яка візьме на себе функцію єдиного державного регулятора.

За його словами, Одеський міськвиконком не виконав вимоги законодавства про ЖКГ, яке передбачає завчасне оприлюднення проекту рішення про підвищення тарифів, обговорення із місцевою громадськістю сутності цього рішення. Тому АМКУ прийняв таке рішення, яке визнало дії Одеського міськвиконкому необґрунтованими.