ua en ru

АМКУ повернув Мінфіну на доопрацювання проект нових ліцензійних умов для лотерейного ринку

АМКУ повернув Мінфіну на доопрацювання проект нових ліцензійних умов для лотерейного ринку Фото: журналісти вважають, що документ може лобіювати створення монополії

Проект постанови не був погоджений Комітетом

Антимонопольний комітет України (АМКУ) повернув Міністерству фінансів на доопрацювання проект нових ліцензійних умов для лотерейного ринку. Про це йдеться в офіційній відповіді АМКУ на запит журналістів проекта "Гра інтересів" на 5 каналі.

"Цей проект постанови Комітетом не був узгоджений, про що було повідомлено Міністерству фінансів України від 26 травня 2017 р. За результатами проведеного аналізу було встановлено, що критерії до ліцензіатів (здобувачам ліцензії) у проекті постанови КМУ не можуть бути визнані об'єктивними. При цьому державним банкам надаються переваги порівняно з іншими ліцензіатами в отриманні ліцензії на провадження господарської діяльності з випуску та проведення лотерей. А це може зробити негативний вплив на стан конкуренції на ринку", – йдеться в офіційній позиції АМКУ.

Як відзначають журналісти, Міністерство фінансів опублікувало на своєму сайті проект постанови КМУ "Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з випуску та проведення лотерей і встановлення розміру плати за видачу ліцензії на провадження господарської діяльності з випуску та проведення лотерей".

Експерти галузі і народні депутати вже розкритикували документ, оскільки, на їхню думку, підзаконним актом чиновники Мінфіну намагаються обійти Верховну Раду України повноваженнями уряду встановити нові правила для лотерейного ринку України.

При цьому журналісти проекту впевнені, що документ явно лобіює створення монополії, а також відкриває шлях для квазі-легалізації азартних ігор, зокрема, гральних залів з лотерейними терміналами самообслуговування (ЛТС), які без сертифікації (вимоги відсутні в ліцензійних умовах) можуть бути використані, як звичайні ігрові автомати.

Також зазначається, що в проекті ліцензійних умов штучно відсіяна можливість отримання ліцензій нинішніми операторами "М. С. Л." і "Патріот". При цьому збережена можливість для ліцензування єдиної компанії – УНЛ.

За даними проекту, АМКУ найближчим часом планує провести детальне вивчення ситуації у сфері лотерей та при необхідності вжити заходів для демонополізації ринку.

"Комітетом з метою визначення стану конкуренції у сфері випуску і проведення лотерей буде проведено дослідження, за результатами якого, в разі виявлення ознак порушення законодавства про захист економічної конкуренції, будуть вжиті відповідні заходи та підготовлені пропозиції", – йдеться у відповіді АМКУ.

alt