ua en ru

Розмір накладених АМКУ штрафів у 2012 р. виріс в 9 разів - до 687 млн грн

За попередніми даними, розмір накладених Антимонопольним комітетом України (АМКУ) штрафів на порушників конкурентного права у 2012 р. перевищив 687 млн грн, що в 9 разів більше ніж у 2011 р. Сума сплачених до державного бюджету штрафів у минулому році збільшилася в 1,7 рази. Про це зазначив голова АМКУ Василь Цушко, виступаючи на веб-конференції системи органів Комітету щодо попередніх результатів діяльності у 2012 р., передає прес-служба АМКУ.

Протягом 2012 р. органи комітету розглянули понад 6,5 тис. заяв і клопотань з приводу порушень конкурентного законодавства. Це на 37 % більше ніж у 2011 р.

За результатами розгляду справ та надання рекомендацій органи комітету припинили понад 5,8 тис. порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

Як підкреслив голова комітету, економічний ефект припинених комітетом порушень перевищив 1,2 млрд грн.

Крім того, Цушко відзначив активізацію міжнародної співпраці комітету. У рамках розробки програми розвитку конкуренції передбачено проведення конференцією ООН з торгівлі і розвитку (ЮНКТАД) огляду конкурентного права та політики в Україні. Передбачається, що цей огляд, роботу над яким ЮНКТАД вже розпочав, дозволить ґрунтовно проаналізувати проблемні питання у сфері конкуренції. Висновки та рекомендації, що будуть викладені в огляді, використовуватимуться під час доопрацювання програми розвитку конкуренції в Україні.

Як наголосив голова комітету, поглиблюється співпраця з Комітетом з конкуренції ОЕСР, в межах якої Україна набула статусу спостерігача. На сьогодні проводиться робота щодо набуття статусу постійного члена у Комітеті з конкуренції ОЕСР.

Читайте також: АМКУ визначив пріоритетні ринки для роботи в 2013 р