ua en ru

АМКУ вважає обгрунтованою ціну за бензин А-95 на рівні 14,95-15,45 грн/літр

Антимонопольний комітет України вважає обґрунтованою ціну за бензин А-95 на рівні 14,95 грн - 15,45 грн за літр.

Антимонопольний комітет України вважає обґрунтованою ціну за бензин А-95 на рівні 14,95 грн - 15,45 грн за літр. Про це на круглому столі повідомила начальник другого управління досліджень і розслідування АМКУ Тетяна Кулішова, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ціна на бензин А-95 іноземного походження не повинна була б перевищувати 14,95 грн/л - 15,45 грн/л", - сказала вона.

В АМКУ відзначають, що при розрахунках були використані такі чинники, як показники ціни на англійській біржовому майданчику Platts, зміни курсів долара і євро, а також акцизів.

На думку представників відомства, в діях суб'єктів господарювання-операторів АЗС при підвищенні цін можуть усматриваться суб'єктивні фактори, які свідчать про порушення законодавства про захист экономконкуренции.

На думку АМКУ, для одночасного і однакового підвищення цін на бензин і дизпаливо в лютому-квітні підстав не було.

8 квітня АМКУ надав учасникам ринку пального обов'язкові для розгляду рекомендації, зокрема, переглянути свою цінову політику і встановив десятиденний термін їх розгляду.

У свою чергу учасники ринку стверджують, що ціни на нафтопродукти на АЗС їх формуються, виходячи з об'єктивних чинників: зростання курсу долара, підвищення акцизу на дизпаливо, світові ціни.

Присутні на круглому столі представники операторів відзначили, що працюють у збиток і підвищення цін на паливо невигідно, так як попит на нього буде падати.