ua en ru

АМКУ рекомендує "Київстару" і МТС знизити тарифи

Антимонопольний комітет України (АМКУ) направив двом найбільшим операторам мобільного зв'язку в країні - "Київстару" і МТС - офіційні листи з рекомендаціями знизити тарифи. Про це повідомив перший заступник голови комітету Рафаель Кузьмін, передає "Комерсант-Україна".

Самі оператори кажуть, що листів від АМКУ поки не отримували.

Ціни на мобільний зв'язок в Україні ростуть з весни. Так, у березні "Київстар" на 30% підвищив вартість SMS та MMS повідомлень і почав вводити щоденну абонплату в деяких тарифних планах. Вчора компанія повідомила про подорожчання з 19 червня SMS та MMS повідомлень для абонентів тарифних планів Beeline на 50%. МТС з 1 червня в популярних тарифних планах "Супер МТС", "MAX Energy" і "Народний" збільшив вартість внутрішньомережевих і міжмережевих дзвінків на 50% і 20% відповідно, а з 15 червня збирається на 20-80% підвищити щоденну плату за користування низкою тарифних планів.

Примітно, що попередження від АМКУ не отримав "Астеліт". Оператор, обслуговуючий на кінець квітня 7,15 млн абонентів, у березні теж підвищував на 20% вартість SMS та MMS повідомлень, а також суму мінімального щомісячного поповнення рахунку у деяких тарифних планів. "Ми вирішили, що, якщо тарифи знизять два найбільших оператори, то третій це зробить автоматично", - пояснив позицію комітету Кузьмін. За словами гендиректора "Астеліту" Олександра Баринова, березневе підвищення було вимушеним - компанія вирівнювала свої тарифи з середньоринковими. "Більше підвищувати ціни ми не збираємося", - додав він.

Зростання цін в "Київстарі" і МТС вважають обґрунтованим і пояснюють насамперед інфляцією. "У нас зростають витрати на утримання мережі: плата за електроенергію, збори за радіочастотний ресурс, зарплати, - пояснив виданню президент "Київстару" Ігор Литовченко. Однак, незважаючи на зростання витрат, фінпоказники операторів ростуть, звертає увагу аналітик ІК Concorde Capital Олександр Паращій. Так, в I кварталі 2012 р. виручка МТС виросла на 7,8%, до 2,2 млрд грн, а OIBDA - на 15,3%, до 1,05 млрд грн. "Київстар", втім, знизив показник EBITDA на 2%, до 1,57 млрд грн, однак збільшив дохід на 3%, до 3,08 млрд грн. "Висока операційна рентабельність на рівні 50% навряд чи стане гідним аргументом у суперечці з АМКУ", - говорить Паращій. До того ж новими тарифами "Київстар" і МТС намагаються стимулювати абонентів як можна менше дзвонити на номери інших операторів і здійснювати більше внутрішньомережевих дзвінків, що може бути сприйнято комітетом як антиконкурентні дії, вважає аналітик.