ua en ru

АМКУ оштрафував "Укртелеком" на 400 тис. грн за зловживання монопольним становищем

Антимонопольний комітет України (АМКУ) оштрафував ПАТ "Укртелеком" на 400 тис. грн за порушення законодавства про захист економічної конкуренції на регіональних ринках послуг місцевого телефонного зв'язку.

Антимонопольний комітет України (АМКУ) оштрафував ПАТ "Укртелеком" на 400 тис. грн за порушення законодавства про захист економічної конкуренції на регіональних ринках послуг місцевого телефонного зв'язку. Про це повідомляє прес-служба комітету.

Як зазначають в АМКУ, у березні 2011 р. "Укртелеком" вивів з експлуатації апаратуру почасового обліку місцевих телефонних розмов на аналогових місцевих мережах.

"Зазначене призвело до переведення більше 2 мільйонів абонентів з погодинної системи оплати на безпогодинну, та відповідно підвищення абонентної плати за користування телефонним апаратом. Як наслідок споживачі почали платити більше, а "Укртелеком" отримав додатковий дохід. Подібні дії були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку", - зазначають в комітеті.

Як зауважують в АМКУ, такі дії "Укртелекому" є зловживанням монопольним (домінуючим) становищем.

При цьому повідомляється, що при визначенні розміру штрафу було враховано:

- визнання вчинення "Укртелеком" порушення законодавства про захист економічної конкуренції і вжиття заходів з усунення наслідків порушення, зокрема, протягом 2011-2014 рр. "Укртелеком" залучено значні інвестиції у модернізацію традиційної фіксованої телефонії, впроваджено сучасні технічні засоби телекомунікацій та модернізовано телекомунікаційні мережі, у тому числі шляхом поступової заміни аналогового сегмента на цифровий. Крім того, зазначені заходи планується здійснювати і в подальшому відповідно до Стратегії модернізації та розвитку мережі ПАТ "Укртелеком";

- складне фінансове становище товариства, пов'язане зі збитковістю тарифу в сільській місцевості, відсутністю компенсації державою витрат на обслуговування пільговиків, збитками від заборгованості абонентів у Автономній Республіці Крим та в зоні АТО.

Нагадаємо, чистий збиток ПАТ "Укртелеком" за січень-вересень 2014 р. склав 27 млн 165 тис. грн проти прибутку в 113 млн 029 тис. грн за аналогічний період минулого року.