ua en ru

АМКУ оштрафував "Укрспирт" на 200 млн грн за зловживання монопольним становищем

Антимонопольний комітет України оштрафував державне підприємство спиртової та лікеро-горілчаної промисловості "Укрспирт" на 200 млн грн за зловживання монопольним становищем. Про це повідомляє прес-служба Антимонопольного комітету України (АМКУ).

Підприємство є правонаступником державного концерну спиртової та лікеро-горілчаної промисловості "Укрспирт".

У 2010-2011 роках зазначені підприємства були єдиними суб'єктами господарювання, які мали право на торгівлю етиловим спиртом на внутрішньому ринку України.

Як встановив Комітет, у 2010 році концерн прийняв наказ, яким майже у 3 рази збільшив розмір щоквартальних відрахувань на утримання свого апарату управління з 1,4% до 4% від чистого доходу виробників етилового спирту від реалізації продукції.

У свою чергу, ДП "Укрспирт" встановило в умовах договорів комісії на продаж етилового спирту комісійну винагороду в розмірі 15%.

Внаслідок неправомірних дій підприємств відбулося економічно необґрунтоване зростання оптово-відпускних цін на етиловий спирт, основними споживачами якого є підприємства харчової промисловості.

Нагадаємо, нещодавно АМКУ оштрафував ТОВ "МЕТРО Кеш енд Кері Україна" на 100 тис. грн за подання інформації в АМКУ в неповному обсязі.