ua en ru

АМКУ зобов'язав центр проблем стандартизації, сертифікації та якості встановити економічно обгрунтовану ціну копії державних стандартів

Антимонопольний комітет України зобов'язав держпідприємство "Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості" впровадити механізм формування економічно обгрунтованої ціни продажу агентами однієї сторінки копії нормативного документа (державних стандартів, правил встановленої практики, класифікаторів та каталогів). Про це повідомляє прес-служба АМКУ.

Також, АМКУ зобов'язав виключити з типової агентської угоди на проведення діяльності з виготовлення та розповсюдження копій нормативних документів положення, що дозволяють підприємству встановлювати для агентів мінімальну ціну продажу однієї сторінки копії.

Крім того, на вимогу Комітету ДП "Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості" повинен не допускати встановлення необгрунтованого розміру відсотка відрахувань від ціни продажу однієї сторінки копії, який перераховується агентами Генеральному агенту.

Таке рішення АМКУ виніс на основі фактів, за якими держпідприємство, яке є генеральним агентом з виготовлення копій нормативних документів встановило агентам, які працюють в різних областях України, мінімальну ціну продажу однієї сторінки копії.
Зокрема, до мінімальної ціни продажу однієї такої сторінки, яку виробляють агенти, були внесені необгрунтовані витрати. Мова йде про витрати на авторську винагороду агентам, заробітну плату персоналу, який не задіяний у виготовленні копій нормативних документів.