ua en ru

АМКУ зобов'язав Держстат забезпечити респондентам право подавати звітні документи в електронному вигляді

Антимонопольний комітет України (АМКУ) рекомендував Державній службі статистики України створити рівні умови для всіх акредитованих центрів сертифікації ключів (ЦСК), які бажають підключитися до системи електронної звітності органів державної статистики. Про це повідомляє прес-служба АМКУ.

На вимогу Комітету Держстат також повинен забезпечити респондентам право подавати звітні документи в електронному вигляді, незалежно від того, послугами якого АЦСК вони мають намір користуватися.

Для цього Держстат має оприлюднити прозору методику підключення будь-якого АЦСК до системи електронної звітності органів державної статистики.

А також привести документацію в уніфікованому форматі транспортного сполучення та форматі електронного документа звітності відповідно до існуючого формату програмного забезпечення власної системи електронної звітності.

Як встановив Комітет, сьогодні респонденти під час подання статистичної інформації мають можливість скористатися послугами лише трьох АЦСК. Всього ж в Україні працюють 18 АЦСК, які можуть надавати послуги по накладенню електричних цифрових підписів.

Про результати розгляду рекомендацій Державна служба статистики Україні повинен повідомити Комітет у місячний термін.