ua en ru

АМКУ зобов'язав Олександрівську лікарню привести перелік платних послуг у відповідність до законодавства

Антимонопольний комітет України (АМКУ) рекомендував Олександрівської клінічної лікарні міста Києва привести свої дії з надання платних послуг відповідно до чинного законодавства. Про це повідомляє прес-служба АМКУ.

Як встановив АМКУ, Олександрівська клінічна лікарня значно розширила сферу застосування принципу платності медичних послуг.
Зокрема, перелік платних послуг лікарні включає більше 50 законодавчо не передбачених послуг. Серед них: первинний і повторний огляди, вимірювання артеріального тиску і пульсу, ін'єкції, перебування в звичайній палаті, запис обстеження на диск і т.п.

Внаслідок дроблення окремих послуг пацієнтів стягувалася плата, наприклад, за взяття біопроб крові з пальця або вени, застосування лікарем і середнім медичним персоналом одноразових рукавичок, є лише частиною надання певної медичної послуги.

Також виявлено, що лікарня проводила безкоштовне лабораторне тестування тільки за умови письмового дозволу головного лікаря або його заступників з лікувальної роботи із зазначенням джерела фінансування.

Більш того, в лікарні відсутній чіткий і прозорий порядок надання платних послуг пацієнтам.

Як наслідок, такі дії лікарні привели до ущемлення інтересів споживачів.

У зв'язку з цим, Комітет зобов'язав лікарню привести перелік платних послуг відповідно до чинного законодавства, забезпечити встановлення економічно обгрунтованих тарифів на платні послуги.

Крім того, лікарня повинна ввести чіткий і прозорий порядок надання платних послуг споживачам, а також забезпечити ознайомлення споживачів платних послуг з порядком їх надання та розмірами тарифів.

Про результати розгляду рекомендацій, Олександрівська клінічна лікарня повинна повідомити Комітет у двомісячний термін.

Як повідомлялося раніше, Кабмін виділив 39 млн грн на реконструкцію Олександрівської лікарні.