ua en ru

АМКУ не надавав дозволу на покупку Д.Фірташем сєвєродонецького "Азоту"

Антимонопольний комітет України (АМКУ) не надавав дозволу на покупку Дмитром Фірташем сєвєродонецького "Азоту". Про це журналістам заявили в АМКУ, передає кореспондент РБК-Україна.

Відповідно, комітет готовий розслідувати дану покупку, але поки такі дії не розпочаті. Також в АМКУ заявили, що інформація з приводу того, чи звертався Д.Фірташ в АМКУ із заявкою на придбання черкаського "Азоту", є конфіденційною.

Нагадаємо, голова ради директорів групи компаній Group DF Дмитро Фірташ придбав ВАТ "Азот" (Черкаси), що належить власнику бізнес-групи DCH Олександра Ярославського.

Черкаський "Азот" є найбільшим виробником іонообмінних смол в СНД, монополістом з виробництва капролактаму в Україну, був введений в експлуатацію в 1965 р. Підприємство складається з 43 виробничих структурних підрозділів. В акціонерному товаристві працює більше 6 тис. чоловік. Виробничі потужності при повному завантаженні можуть давати в рік близько 3 млн т мінеральних добрив. Зараз одна третина всіх добрив в Україну виробляється на ВАТ "Азот".

ЗАТ "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот"- четвертий за обсягами виробник азотних міндобрив в Україну. Товариство було створене у 2004 р. ФДМ і Worldwide Chemical. Фонд вніс в ЗАТ основні активи сєверодонецького держпідприємства з виробництва азотних міндобрив в обмін на 40% акцій, а інвестор зобов'язався внести 120 млн дол. за 60% акцій.

Д.Фірташ - український підприємець, мільярдер, власник холдингу Group DF (Group of Dmitry Firtash) з 2007 р., співвласник (45% акцій) газового трейдера RosUkrEnergo c 2004 р. серед компаній, які контролює Group DF, - OSTCHEM Holding, EMFESZ , Centragas. У Д. Фірташа є активи в хімічній галузі і енергетичній інфраструктурі, він володіє компаніями в РФ, Угорщини, Австрії, Швейцарії, Німеччини, Італії. За повідомленнями ЗМІ, Д.Фірташ також має відношення до українських телеканалів К1, К2, MegaSport та баскетбольному клубу "Київ".

Відзначимо, в лютому ц.р. Д.Фірташ придбав великого виробника мінеральних добрив "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот" (Луганська область).