ua en ru

АМКУ почав поглиблене дослідження ситуації на ринку світлих нафтопродуктів

Антимонопольний комітет України (АМКУ) проводить комплексне системне та поглиблене дослідження ситуації на ринку світлих нафтопродуктів.

Антимонопольний комітет України (АМКУ) проводить комплексне системне та поглиблене дослідження ситуації на ринку світлих нафтопродуктів. Про це повідомляє прес-служба комітету.

"Після того, як Антимонопольний комітету України 8 квітня 2014 р. рекомендував учасникам ринку світлих нафтопродуктів вжити заходи щодо встановлення роздрібних цін на моторні бензини та дизельне пальне на рівні, який існував би за умов значної конкуренції на ринку, та 24 квітня 2014 р. обговорив з учасниками ситуацію на круглому столі, на зазначеному ринку позитивних змін не відбулось. Тому комітет розпочав системне комплексне дослідження ситуації", - пояснюють в АМКУ.

У комітеті зазначають, що підчас круглого столу оператори ринку нафтопродуктів заявили, що встановлені ними ціни є обґрунтованими, та навіть вони не покривають всіх витрат компаній з урахуванням вартості долара, світових цін на нафтопродукти та інших об'єктивних чинників. Учасники наголосили, що готові надати до Комітету підтверджуючі документи, при цьому жодна з компаній таких документів не надала.

У зв'язку з цим АМКУ розпочав власне дослідження та в травні цього року направив основним операторам ринку обов'язкові для виконання вимоги про надання інформації. Вимоги стосувалися, зокрема, надання інформації про укладені договори постачання та реалізації пального, відомості щодо контрагентів за цими договорами, обсяги закупівлі та продажу бензинів і дизельного пального, вартості придбаних та реалізованих нафтопродуктів, обсяги залишків тощо.

"Натомість окремі компанії, які отримали вимоги органів комітету, намагаються в будь-який спосіб ухилитися від надання запитуваної інформації. Чиняться спроби здійснювати тиск як на співробітників центрального апарату так і на фахівців обласних територіальних відділень. Тиск спостерігається також з боку сепаратистськи налаштованих організацій, зокрема, з Донецької області. Зазначені дії змусили Антимонопольний комітет України звернутися до правоохоронних органів держави щодо отримання захисту працівників комітету при виконанні ними службових обов'язків", - йдеться в повідомленні.