ua en ru

АМКУ почав розслідування у зв'язку із зверненнями про подорожчання ліків

Антимонопольний комітет України (АМКУ) почав дослідження ринків роздрібної торгівлі лікарськими засобами у зв'язку з надходженням численних звернень громадян щодо суттєвого здорожчання лікарських засобів.

Антимонопольний комітет України (АМКУ) почав дослідження ринків роздрібної торгівлі лікарськими засобами у зв'язку з надходженням численних звернень громадян щодо суттєвого здорожчання лікарських засобів. Про це йдеться в повідомленні прес-служби АМКУ.

В АМКУ зазначили, що станом на сьогодні частка імпортних лікарських засобів становить понад 70% від загального обсягу реалізованих в Україні лікарських засобів. "Отже, коливання курсів валют можуть істотно впливати на вартість лікарських засобів для кінцевого споживача", - йдеться в повідомленні.

Однак поряд з об'єктивними чинниками, які викликають зростання цін на лікарські засоби, в тому числі введення ПДВ на дану категорію товару, є, як наголошується, ознаки прояви зловживання ринковою владою та узгодження конкурентної поведінки учасників ринку лікарських засобів.

"У зв'язку з цим комітетом буде проведено аналіз механізму формування цін на лікарські засоби на зазначеному ринку", - наголошується в повідомленні.