ua en ru

АМКУ вивчить ситуацію з купівлею Ахметовим блокпакетів енергокомпаній

АМКУ вивчить ситуацію з купівлею Ахметовим блокпакетів енергокомпаній Фото: АМКУ (УНІАН)

АМКУ не давав дозвіл на операцію з купівлі блокпакетів "Київенерго", "Західенерго" і "Донецькобленерго"

Антимонопольний комітет України (АМКУ) вивчить ситуацію з купівлею блокуючих пакетів енергокомпаній українським бізнесменом Рінатом Ахметовим. Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив глава АМКУ Юрій Терентьєв.

Він зазначив, що Антимонопольний комітет не давав дозвіл на операцію з купівлі блокпакетів "Київенерго", "Західенерго" і "Донецькобленерго".

"Звичайно, це привід, ми будемо розбиратися. До нас такі запити не надходили", - заявив Терентьєв.

Він додав, що комітет повинен боротися з монополізацією.

"Це означає, що якби зараз ми розглядали операцію з придбання, то у нас би було, щонайменше, до неї дуже багато питань, якби група ДТЕК хотіла б збільшуватися", - сказав Терентьєв.

Журналіст зазначила, що група де-факто збільшується, купуючи блокпакети акцій енергокомпаній.

"Давайте розберемося з цим. Якщо ми говоримо про те, які у нас є механізми, у нас є механізм недопущення укрупнення групи в режимі контролю за ситуацією. У нас є другий механізм - це примусове розділення, яке передбачено законом в разі зловживання монопольним становищем, яке неможливо виправити іншим чином. Тобто має бути рішення про зловживання монопольним становищем. І ось тут ми стикаємося з певною проблемою, пов'язаною з реаліями ринку. Тому що всі комерційні умови, за якими працює група ДТЕК, визначаються регулятором. Регулятор створюється для ринків, де конкуренція обмежена, як наслідок закону про природні монополії", - підкреслив Терентьєв.

Нагадаємо, у серпні компанія Ахметова Ornex (входить до групи компаній СКМ) купила блокпакети акцій "ДТЕК Дніпроенерго", "ДТЕК Дніпрообленерго", "ДТЕК Західенерго" і "Київенерго".