ua en ru

Американський безпілотник знищив одного з лідерів "Аль-Кайєди"

Саїд аль-Шехрі, який вважався одним з ватажків міжнародної терористичної мережі "Аль-Кайєда", знищений в Ємені

Саїд аль-Шехрі, який вважався одним з ватажків міжнародної терористичної мережі "Аль-Кайєда", знищений в Ємені, повідомляє телеканал Sky.

Факт загибелі визнав представник екстремістів Ібрагім аль Рубаїш. За його словами, аль-Шехрі був знищений ракетою, випущеною з американського безпілотника. Він не уточнив, коли саме сталася атака.

Аль-Шехрі був заступником ватажка "Аль-Кайєди" на Аравійському півострові". Він причетний до нападу на посольство США в Ємені в 2008 р., викрадань іноземних громадян, вбивств християнських священиків. Американці кілька разів робили замах на його життя, але кожен раз не було підтвердження його загибелі.

Примітно, що аль-Шехрі був одним з перших в'язнів Гуантанамо. Американці взяли його в полон у 2001 р. в Афганістані і відправили на військову базу. Шість років він провів в ув'язненні, де разом з іншими в'язнями скаржився на порушення американцями прав людини.

У 2007 р. влада США визнала, що терорист виправився, і відправила його додому, в Саудівську Аравію. Але екстреміст відправився в Ємен, де відразу ж оголосив про бажання продовжити війну проти "невірних". Також він став одним із засновників "Аль-Кайєди" на Аравійському півострові".

Читайте також: Країни G8 закликали Сирію боротися з "Аль-Кайєдою"

Нагадаємо, лідер "Аль-Кайєди" Усама бен Ладен був убитий в Пакистані силами морської піхоти США 2 травня 2011 р. Спецоперація викликала гнів пакистанських властей, які не були попереджені про висадку американського десанту. Після смерті бен Ладена організацію очолив Айман аль-Завахірі.

Терористична організація "Аль-Кайєда" набула популярності після вибухів американських посольств в столицях Кенії і Танзанії в 1998 р. Найбільшими терористичними актами "Аль-Кайєди" стали атаки 11 вересня 2001 року, коли кілька викрадених літаків врізалися у вежі Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку і в будівлю Міністерства оборони США у Вашингтоні. В результаті терактів загинули близько 3 тис. чоловік.